breaking news Νέο

Συνάντηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γ. Καρανίκα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρούτση

Συνάντηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γ. Καρανίκα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρούτση

Πραγματοποιήθηκε χθες, 3 Σεπτεμβρίου, συνάντηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργο Καρανίκα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.  Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα κρίσιμα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

 

Η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα και κυρίαρχη θέση στην σχετική θεματολογία είχαν:

 

  • Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η χρονική τους παράταση. Η ΕΣΕΕ πρότεινε την ισχύ του μέτρου εκτός από τις επιχειρήσεις του τουρισμού, και στις εποχικές επιχειρήσεις του εμπορίου, στη βάση του καθορισμού της εποχικότητάς τους, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε για το ζήτημα των ακάλυπτων επιταγών, δηλαδή να έχουν το 50% του τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.
  • Η καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν λόγω του lockdown.  Η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας να υιοθετηθεί η μέθοδος του Υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές προς την εφορία, δηλαδή η συνολική κεφαλαιοποίηση του ποσού και η καταβολή του σε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2021.

 

  • Η διευθέτηση των οφειλών που ανεστάλησαν, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων.  Η ΕΣΕΕ πρότεινε είτε την επιμήκυνση των ρυθμίσεων κατά τον αριθμό των δόσεων που ανεστάλησαν, είτε τον καταμερισμό του συνολικού οφειλόμενου ποσού στις δόσεις που απομένουν. Στόχος της Συνομοσπονδίας είναι να μην μείνει καμία επιχείρηση εκτός ρύθμισης.
  • Ο τρόπος στήριξης των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας επισήμανε πως έχει διαπιστωθεί ότι η πανδημία πλήττει σε διαφορετικό βαθμό επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου. Για το λόγο αυτό πρότεινε ο χαρακτηρισμός μιας επιχείρησης ως «πληττόμενης» να γίνεται με κριτήριο το ποσοστό μείωσης του τζίρου της, κατ΄ αναλογία του μέτρου που εφαρμόζεται για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου στα νομικά πρόσωπα.

 

Ο κ. Υπουργός αντιμετώπισε κατ’ αρχήν θετικά τις προτάσεις της ΕΣΕΕ, τονίζοντας και πάλι την πρόθεση συνολικά της Κυβέρνησης να σταθεί, όπως είπε, δίπλα στη δοκιμαζόμενη επιχειρηματικότητα και στο εμπόριο ειδικότερα και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ ότι θα εξετάσει τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου και θα υποστηρίξει την υλοποίησή τους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής