breaking news Νέο

Τι ζήτησαν από το Μητσοτάκη οι παραγωγικοί φορείς της Βορείου Ελλάδος

Τι ζήτησαν από το Μητσοτάκη οι παραγωγικοί φορείς της Βορείου Ελλάδος

Μεγάλη σημασία έδωσαν στη χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, στο κτήριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, στις 12 το μεσημέρι, οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος γενικότερα.

Οι  παραγωγικοί φορείς προσήλθαν στο ΥΜΑΘ με δύο πακέτα αιτημάτων, ένα γενικό κι ένα ειδικό.

Πρώτον, στο γενικό πακέτο που προσυπογράφουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι οι φορείς, περιλαμβάνονται τα πάγια διαρθρωτικά θέματα που θέτουν σχεδόν πάντα οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων: Μείωση φορολογίας, ελάφρυνση ασφαλιστικών εισφορών, περιορισμός της γραφειοκρατίας – για παράδειγμα επιτάχυνση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης- και ενίσχυση της ρευστότητας, κάτι που σε περιόδους κρίσεων αποτελεί πάντα κρίσιμη παράμετρο των εξελίξεων. Στην παρούσα φάση είναι δεδομένα τα παράπονα των επιχειρήσεων για τις διαδικασίες και τα κριτήρια των έκτακτων προγραμμάτων ενίσχυσης λόγω του κορωνοϊού, καθώς άφησαν εκτός παιχνιδιού πολλές από αυτές που «κουβαλούν» αμαρτίες του παρελθόντος (Τειρεσίας, κόκκινα δάνεια κ.λπ.).

Δεύτερον, τα ειδικά αιτήματα του κάθε φορέα, που αφορούν τη δραστηριότητα των μελών του. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έβαλε πάνω στο τραπέζι με πιεστικό τρόπο την ενίσχυση της τελικής κατανάλωσης, κάτι που ενδιαφέρει τόσο το εμπόριο, όσο και την παραγωγή. Σύμφωνα με το ΕΒΕΘ καμία διέξοδος στην οικονομία δεν μπορεί να δοθεί με τους μειωμένους τζίρους στα ταμεία των επιχειρήσεων.

2. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος πρόταξε τρία θέματα:

Την συνέχιση μέχρι, τουλάχιστον, το τέλος του χρόνου της επιδότησης επιτοκίου για τις πληγείσες μεταποιητικές μονάδες, μέτρο που λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών κατά 100%, κάτι που είχε εφαρμοστεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα το 2011, επί υπουργίας Λούκας Κατσέλη. Φυσικά το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και με την υποχρέωση των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τους εργαζομένους.

Το υψηλό κόστος ενέργειας στη μεταποίηση, κάτι που θα συζητηθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας, το οποίο συστάθηκε μέσα στο καλοκαίρι για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής και κλαδικής πολιτικής για τη μεταποίηση, αλλά ακόμη δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά.

3. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ προσήλθε στη συνάντηση με εξειδικευμένα θέματα που θα στηρίξουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Κατ’ αρχήν θα επαναφέρει το θέμα της κατάργησης της εισφοράς 0,60% του ν.185/75, για τα δάνεια που αποπληρώνονται με προϊόν εξαγωγής, δηλαδή με εμβάσματα από πελάτες του εξωτερικού. Επίσης, θα ζητήσει τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ώστε πέραν της ασφάλισης των πωλήσεων εξωτερικού ο ΟΑΕΠ να λειτουργεί ως εγγυητής για τα τραπεζικά δάνεια που αιτούνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και τα οποία θα αποπληρώσουν με εμβάσματα εξωτερικού. Παράλληλα, ο ΣΕΒΕ ζητά την ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΛΟΤ, ώστε στο πεδίο των πιστοποιήσεων και των τυποποιήσεων να υπάρχει ενεργά ένας δημόσιος φορέας, ο οποίος θα ελέγχει μια αγορά εν πολλοίς ασύδοτη. Ένα ακόμη αίτημα των εξαγωγέων αφορά την ελαφρότερη φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση των στελεχών που ασχολούνται με τις εξαγωγές στις επιχειρήσεις, καθώς έχει παρατηρηθεί «αιμορραγία» εξειδικευμένων στον τομέα αυτό ανθρώπων προς το εξωτερικό, απ’ όπου τους γίνονται δελεαστικές προτάσεις.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής