breaking news Νέο

Το χειρότερο καλοκαίρι της αγοράς. Και έπεται ακόμη δυσκολότερος χειμώνας...

Το χειρότερο καλοκαίρι της αγοράς. Και έπεται ακόμη δυσκολότερος χειμώνας...

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών.  Αυτοί που μισθοδοτούνται από το δημόσιο, οπότε μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, δεν έχουν πρόβλημα επιβίωσης, τουλάχιστον. Και η άλλη, των ιδιωτικών υπαλλήλων και των εμπόρων και επαγγελματιών ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που κοντά στα προβλήματα που άφησε το μνημόνιο, υπέστησαν το τελειωτικό χτύπημα από τον κορωνοϊό. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, η αγορά βίωσε το χειρότερο καλοκαίρι της τελευταίας πενταετίας από πλευράς αγοραστικής κίνησης και τζίρου των καταστημάτων. 8 στους 10 εμπόρους δήλωσαν πως είχαν χειρότερη επίδοση στις πωλήσεις σε σχέση με τις περσινές εκπτώσεις και 5 στους 10 ανέφεραν πτώση άνω του 30%.Η ένταση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ξεπέρασε τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις των συναδέλφων του, που περιμένουν μία ακόμη δυσκολότερη συνέχεια, η οποία φυσικά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα στήριξης που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

«Έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει και συνεχίζουμε να το κάνουμε σε όλους τους τόνους, πως η διπλή κρίση που πλήττει την πραγματική οικονομία είναι πολυπλόκαμη, δηλαδή επηρεάζει τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, σκληρή, καθώς υποβάλλει τους πιο ευάλωτους της αγοράς σε αγώνα επιβίωσης και «ύπουλη» με την έννοια ότι υποσκάπτει το παρόν και το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με φανερούς αλλά και με αθέατους τρόπους. Διότι, δεν είναι μόνο η καθίζηση των τζίρων που σήμερα καταγράφεται στις έρευνες, είναι ταυτόχρονα το άνοιγμα της «ψηφιακής ψαλίδας» ανάμεσα στους πολύ μικρούς και τους και ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς ανταγωνιστές τους, που μεγαλώνει ταχύτατα εξαιτίας της πανδημίας, δημιουργώντας στο πολύ κοντινό μέλλον μία αγορά «δύο ταχυτήτων».
Έτσι λοιπόν, μπορεί το καλοκαίρι το ισοζύγιο ανοιχτών – κλειστών καταστημάτων να μη διαφοροποιήθηκε αισθητά από την προηγούμενη χρονιά, δεν σημαίνει όμως ότι οι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ανεξάντλητες. Αντίθετα, αναμένουμε πως το φθινόπωρο και το χειμώνα το οικονομικό κλίμα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με συσσωρευμένες υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα το χρήμα που θα κυκλοφορήσει στην αγορά, θα είναι σημαντικά λιγότερο, εξαιτίας κυρίως της δραματικής πτώσης στα τουριστικά έσοδα και της αύξησης της ανεργίας. Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων, συν τις μεγάλες αβεβαιότητες από την πορεία της πανδημίας, κρούουν επίμονα τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ΜμΕ και την κοινωνική συνοχή».

Όχι απλώς καμπανάκι, αλλά ολόκληρο κωδωνοστάσιο χτύπησε ο πρόεδρος. Θα το λάβουν υπόψη  τους οι κυβερνώντες;


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής