breaking news Νέο

Εύα Αμνιώτη : «Η ζωγραφική συνταξιδεύει τους ανθρώπους»

Εύα Αμνιώτη : «Η ζωγραφική συνταξιδεύει τους ανθρώπους»

Συνέντευξη με την Ημαθιώτισσα ζωγράφο Εύα Αμνιώτη είχε ο Αλέκος Χατζηκώστας στην εκπομπή «Λόγια Σταράτα» στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ-102,8 την Τετάρτη 9/9. Ζωγράφος, μητέρα 3 παιδιών, με πτυχίο από το Μαθηματικό Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κρυπτογραφία (κυρίως πάνω σε ζητήματα ασφάλειας στο διαδίκτυο!), η Εύα Αμνιώτη ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από τα παιδικά της χρόνια (όπως και με το πιάνο και το μπαλέτο), τονίζοντας τις δημόσιες ευχαριστίες της «προς τους αγαπημένους δασκάλους κυρίους Μαυροκεφαλίδη και Αρώνη, που με μύησαν στη ζωγραφική και με ενέπνευσαν». Απαντώντας στην ερώτηση για τη σχέση γυναίκας και μαθηματικών, σημείωσε το παράδειγμα της αρχαίας Υπατίας, τονίζοντας ότι «η σύγχρονη γυναίκα δεν θα πρέπει να έχει τέτοια ταμπού», ενώ αναφέρθηκε και στο πώς η ίδια συνδυάζει τα μαθηματικά με τη ζωγραφική, δίνοντας το παράδειγμα «του αγαπημένου της Καντίνσκι, που ζωγραφίζει με βάση τους γεωμετρικούς όγκους».

Σημείωσε ακόμη μια σειρά ζητήματα για τα γεωμετρικά θέματα «τεχνικής φύσης» (και) στη ζωγραφική, όπως ότι τα τετράγωνα συμβολίζουν τη σταθερότητα, το τρίγωνο την ψυχική ενέργεια και πως η χρήση τους από μέρους της μαζί με τους χρωματισμούς που επιλέγει, «στοχεύουν στην αφύπνιση των αισθημάτων και όχι απλά στην απεικόνιση και ταυτόχρονα να δώσουν μία αίσθηση αισιοδοξίας».

Τόνισε ότι το «όνειρό μου είναι να ζωγραφίζω, να γεμίζω τα σπίτια των ανθρώπων με πίνακές μου και με τιμά ιδιαίτερα να συνταξιδεύουν με τα έργα μου, γιατί η ζωγραφική είναι και μία μορφή επικοινωνίας, αλλά και αισθητικής απόλαυσης».

 Όσον αφορά στις «αφορμές» για τα έργα της, σημείωσε ότι «εμπνέομαι από τη μητρότητα γενικότερα» (αλλά και τα παιδιά της Κατερίνα, Ελισάβετ και Ιωάννα- Αντωνία), ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στο σύζυγό της Κώστα «για τη στήριξη που της παρέχει», καθώς και από στίχους ποιημάτων, ενώ ενδιαφέρεται και για τη ζωγραφική με αφορμή συνοικίες της Βέροιας. «Προσπαθώ να παρατηρώ σε βάθος τους γύρω μου, να αφουγκράζομαι τους παλμούς της κοινωνίας, αλλά και να είμαι πομπός καλλιτεχνικών μηνυμάτων μέσα απ΄ όλα αυτά).

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί χρειάζεται σήμερα η ζωγραφική, τόνισε χαρακτηριστικά «φαντάζεστε γιαγιά χωρίς υφαντά; Η ζωγραφική είναι μία ξεχωριστή μορφή Τέχνης, υψηλή μορφή επικοινωνίας και ανταποκρίνεται στον εναγκαλισμό των ανθρώπων, κάτι που φάνηκε πιο έντονα την περίοδο του εγκλεισμού λόγω πανδημίας». Είμαι «οπαδός της άποψης του Πικάσο ότι η ζωγραφική «διώχνει τη σκόνη από τη ζωή μας». Τέλος αναφέρθηκε και στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης, λέγοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη, αν της δοθούν τα μαθηματικά δεδομένα, μπορεί να δημιουργήσει πίνακες π.χ πίνακες ζωγραφικής, αλλά αυτό δεν θα είναι Τέχνη».

Το ατελιέ της βρίσκεται στη Βέροια (Κεντρικής 177), ενώ στα σχέδια της «πέρα από το να γίνομαι καλύτερη ως ζωγράφος», είναι η διοργάνωση έκθεσης το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η παρακολούθηση σεμιναρίων, αλλά και η λειτουργία της ιστοσελίδας της www.amniotiart.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής