breaking news Νέο

Η μάσκα μπορεί να λειτουργήσει σαν άτυπο «εμβόλιο»

Η μάσκα μπορεί να λειτουργήσει σαν άτυπο «εμβόλιο»

Την ώρα που η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στο γενικό πληθυσμό σε κλειστό αλλά και σε εξωτερικό χώρο έχει πυροδοτήσει ουκ ολίγες αντιδράσεις, έρχονται δυο λοιμωξιολόγοι, οι Μόνικα Γκάντι και Τζορτζ Ράδερφορντ, του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι και υποστηρίζουν πως η μάσκα μπορεί να λειτουργήσει σαν άτυπο «εμβόλιο» κατά του νέου κορονοϊού. Ειδικότερα, στην έρευνα, που δημοσίευσαν στο «Νew England journal of Medicine», διατυπώνουν τη θεωρία ότι οι μάσκες εκθέτουν όσους τις φορούν σε λίγο μεν, αλλά αρκετό ιό, ώστε σε μερικούς τουλάχιστον ανθρώπους να πυροδοτείται μια προστατευτική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Εφόσον, λοιπόν, αυτό ισχύει και η χρήση της μάσκας είναι γενικευμένη, υποτίθεται ότι θα αυξάνεται η ανοσία στον πληθυσμό, θα περιορίζεται σταδιακά η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, όπως και η σοβαρότητα του covid-19. Ταυτόχρονα, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα είναι ασυμπτωματικοί, φτάνοντας έως το 80% του γενικού πληθυσμού, από περίπου 40% σήμερα.

Ασφαλώς, σημειώνουν οι δυο λοιμωξιολόγοι, οι μάσκες δεν αποτελούν υποκατάστατο ενός εμβολίου. Ωστόσο, στοιχεία από ζώα που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό, δείχνουν ότι πιθανώς οι μάσκες, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των σωματιδίων του κορονοϊού, που εισέρχονται στο σώμα, μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς. Από την άλλη, εφόσον αναπόφευκτα ένας μικρός αριθμός μολυσμένων με τον ιό σταγονιδίων τελικά περνά τη μάσκα και διεισδύει στον οργανισμό, αυτό μπορεί σταδιακά να ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αυξημένα κύτταρα, παρέχοντας ανοσία.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής