breaking news Νέο

Συνεχίζεται η αντεργατική νομοθεσία -Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Συνεχίζεται η αντεργατική νομοθεσία  -Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Συνεχίζει η κυβέρνηση το μπαράζ των νόμων που καταστρατηγούν βασικά εργατικά δικαιώματα και που στην ουσία αποτελούν πάγιες επιδιώξεις των κεφαλαιοκρατών, στο όνομα της «αντιμετώπισης πανδημίας και των συνεπειών της». Νόμοι που ενώ χαρακτηρίζονται ως «έκτακτα μέτρα», ήλθαν ουσιαστικά για να μείνουν.

Έτσι πρόσφατο παράδειγμα είναι τα όσα ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία το βράδυ της Δευτέρας 15/9 στη Βουλή μέσω ενός ακόμη Πολυνομοσχεδίου και για τα οποία ουσιαστικά δεν γίνεται προβολή-συζήτηση από τα κεντρικά ΜΜΕ.

Αναφέρουμε ορισμένα βασικά του σημεία:

-Στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή, επικυρώνονται οι ανατροπές που έφερε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Αυγούστου (επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως το τέλος του έτους και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεων έως το τέλος του Οκτώβρη).

-Το άρθρο 10, που προβλέπει την επιβολή απλήρωτων υπερωριών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώθηκαν, με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε προληπτική καραντίνα.

-Το άρθρο 17, με το οποίο μειώνεται το Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης, αφού μέρος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ που δίνονται μηνιαία την περίοδο των αναστολών.

-Το άρθρο 18, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων των επιχειρήσεών τους, να τους απασχολούν υπερωριακά, χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του υπουργού Εργασίας.

Το πραγματικό δίλημμα, όμως, για τους εργαζόμενους και τον λαό είναι άλλο: `Η θα αποδεχτούν να τους φορτώσουν πάλι στην πλάτη το βάρος της πανδημίας και της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία, τα δικαιώματα, ακόμα και τη ζωή τους.

`Η θα αντιταχθούν σε αυτά, θα απαντήσουν οργανωμένα και μαζικά στην αντιλαϊκή πολιτική και τα σχέδια κυβέρνησης - άρχουσας τάξης, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους... Παλεύοντας για σύγχρονα δικαιώματα, για τις λαϊκές ανάγκες, αντιμετωπίζοντας και τις πρόσθετες δυσκολίες που βάζει η πανδημία στην ανάπτυξη της δράσης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής