breaking news Νέο

Η κυβέρνηση προχωρά στην σταδιακή αποψίλωση των Δημοτικών Συμβουλίων!

Η κυβέρνηση προχωρά στην σταδιακή αποψίλωση των Δημοτικών Συμβουλίων!

Δεν ήταν μόνο το φιάσκο με τις μάσκες που δημιούργησε τεταμένο κλίμα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την Τρίτη, αλλά και η συζήτηση που έγινε αναφορικά με τις διατάξεις που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών με το νομοσχέδιο «Τροποποίησης του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας», οι οποίες και μεταφέρουν ένα σύνολο αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων με σημαντικό οικονομικό βάρος στις οικονομικές επιτροπές των Δήμων, όργανα όπου έχουν απόλυτες - και πλασματικές, στον απόηχο του περυσινού «νόμου Θεοδωρικάκου - πλειοψηφίες οι παρατάξεις των Δημάρχων.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του εν λόγω θέματος, υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των Δημάρχων. Τόσο αιρετοί αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, όσο και αιρετοί της πλειοψηφίας εντόπισαν στις προωθούμενες αλλαγές αντιδημοκρατικό πνεύμα, αλλά και την προοπτική κατάργησης των Δημοτικών Συμβουλίων ως τα όργανα που λαμβάνουν τις κρισιμότερες αποφάσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Στον αντίποδα, άλλοι αιρετοί, προερχόμενοι από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ, υποδέχθηκαν τις προωθούμενες ρυθμίσεις ως «εργαλείο» κυβερνησιμότητας των Δήμων και παράκαμψης στείρων αντιπολιτευτικών τακτικισμών.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου - Νέστορας Δ. Καφαντάρης εξέφρασε κάθετη διαφωνία με τις προωθούμενες διατάξεις, επισημαίνοντας πως «δεν θα περνά από το Δημοτικό Συμβούλιο ο ισολογισμός νομικών προσώπων».

Κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά να εκφράζει ανησυχία για φαινόμενα οικονομικής αδιαφάνειας ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

 

«Το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να δώσει αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές»

Πάντως, το σώμα δεν στάθηκε δυνατό να πάρει μια ξεκάθαρη θέση επί των επίμαχων διατάξεων, δεδομένου του τεταμένου κλίματος με αφορμή το φιάσκο με τις μάσκες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διχασμός ανάμεσα στους αιρετούς της πλειοψηφίας. Πλην όμως, σχολιάζοντας νωρίτερα ο εισηγητής της ΚΕΔΕ για το θέμα, Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (φωτό), είπε: «Δεν νομίζω η γνώμη μας να ληφθεί υπόψιν. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει μορφοποιημένη άποψη. Θέλει να δώσει αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής