breaking news Νέο

Έφη Τσαπαροπούλου : «Η βία δεν έχει να κάνει με μορφωτικό, κοινωνικό επίπεδο, αλλά βασικά αφορά όλες και όλους»

Έφη Τσαπαροπούλου : «Η βία δεν έχει να κάνει με μορφωτικό, κοινωνικό επίπεδο, αλλά βασικά αφορά όλες και όλους»

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια Σταράτα» έδωσε η ψυχολόγος Έφη Τσαπαροπούλου, στο δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα. Η Έφη Τσαπαροπούλου είναι ψυχολόγος  στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας (κάτοχος  MSc στη Συμβουλευτική και στην Ψυχική Υγείας Παιδιού και Εφήβου και με σπουδές στην Ψυχοθεραπεία, με κατεύθυνση στο Ψυχόδραμα) και εδώ και χρόνια προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της εκεί. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών βρίσκεται στην οδό Καπετάν Άγρα 3 Α στη Βέροια (τηλ. 2331065304 και γραμμή που λειτουργεί σε 24ωρη βάση του πανελλαδικού δικτύου το 15900) και εξυπηρετεί γυναίκες όχι μόνο πλέον από ολόκληρο το νομό Ημαθίας, αλλά αντιμετωπίζει και περιστατικά και από άλλες πόλεις π.χ Κατερίνη, Σέρρες κλπ., όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι  «η λειτουργία του ξεκίνησε από το 2013 και μέχρι το 2015 ήταν μόνο για ζητήματα βίας σε βάρος γυναικών, ενώ από τότε μέχρι τώρα διευρύνθηκε ο ρόλος του και υποστηρίζει ευάλωτες γυναίκες άνω των 18 ετών. Με τον όρο ευάλωτες θεωρούμε πλήθος ομάδων γυναικών, όπως ΑμΕΑ, πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργες, εξαρτημένες από ουσίες, Ρομά κλπ». Σημείωσε ότι η λειτουργία στηρίζεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως μας ενημέρωσε, πήρε παράταση για ακόμη 3 χρόνια.

Αναφερόμενη στην πολύμορφη βία σημείωσε ότι αυτή «δεν έχει να κάνει με μορφωτικό, κοινωνικό επίπεδο, αλλά βασικά αφορά όλες και όλους», ενώ τόνισε το αγαπημένο της ρητό του Ασίμωφ, πως «Η Βία είναι το τελευταίο επιχείρημα των αποτυχημένων».

Περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου, τόνισε τα βήματα που γίνονται στην επαφή του κοινού μ’ αυτό, περιγράφοντας το ρόλο και τα καθήκοντα της Κοινωνικής Λειτουργού, της Ψυχολόγου και της Νομικής Υποστήριξης που παρέχονται.

Αναφερόμενη στην πολύμορφη βία, σημείωσε ότι αυτή δεν μόνο η σωματική αλλά υπάρχουν ύπουλες, υπόγειες μορφές βίας, που μπορεί να είναι ψυχολογική, συναισθηματική, οικονομική, σεξουαλική, λεκτική, χειριστική κλπ., που δύσκολα συχνά συνειδητοποιούνται και καταγγέλλονται».

Ζητώντας να δώσει κάποιες πλευρές από την εμπειρία της, με έντονη συναισθηματική φόρτιση σημείωσε ότι «είναι βασανιστικά αυτά που ακούμε και συχνά νομίζουμε ότι δεν θα σοκαριστούμε από αυτά, αλλά κάθε φορά βιώνουμε και χειρότερα περιστατικά». Μάλιστα μας ανέφερε περιστατικό (που πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης) λιθοβολισμού γυναίκας από το σύζυγο και το γιο!

Αναφέρθηκε εκτός από τη βοήθεια που δίνεται για όσες προσέρχονται-επικοινωνούν με το Κέντρο Συμβουλευτικής και για τις συνεχόμενες εξωστρεφείς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται σε ΚΑΠΗ, Σχολεία (με πρωτοβουλία του Κέντρου), σε χωριά, οι εκδηλώσεις με φορείς (π.χ ΔΗΠΕΘΕ, Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.α)

Αναφέρθηκε ακόμη σε στατιστικά στοιχεία- που στηρίχτηκαν στις 600 περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν- λέγοντας ότι «το 40% των ωφελουμένων γυναικών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 36-45 χρονών, ενώ η 1 στις 4 είναι απόφοιτες ΑΕΙ-ΤΕΙ. Επίσης το 57% είναι έγγαμες με παιδιά, το 37% εργαζόμενες και 57% άνεργες, ενώ 8% σε συνταξιοδότηση». Επίσης συμπλήρωσε ότι «σε ποσοστό 43% η παραπομπή έγινε από λοιπούς φορείς και το 35% από φιλικό-συγγενικό πρόσωπο ή άλλη συμβουλευόμενη γυναίκα».

Εξέφρασε τη χαρά της για τα θετικά αποτελέσματα της δράσης του Κέντρου, σημειώνοντας τα βήματα ή ακόμη και τα άλματα που έκαναν προσφεύγουσες στη ζωή τους και κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε εκεί, για ν’ ακούσουμε την κάθε γυναίκα και να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωσή της, ώστε η ίδια να πάρει αποφάσεις για τη ζωή της».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής