breaking news Νέο

«Γιατί πρέπει να διαβάζουμε Χάνα Άρεντ», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Γιατί πρέπει να διαβάζουμε Χάνα Άρεντ», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Αμερικανός Καθηγητής Φιλοσοφίας και πολυγραφότατος Συγγραφέας Ρίτσαρντ Τζ. Μπερνστάϊν, στο Δοκίμιό του «Γιατί πρέπει να διαβάζουμε Χάνα Άρεντ» (Εκδ. «Επίκεντρο», Επιμ. Δ. Ψυχογιός, Μτφρ. Βασιλική Σουλαδάκη, Θεσσαλονίκη 2019), θέλει να μας πείσει για την αναγκαιότητα να διαβάσουμε στους σημερινούς ζοφερούς καιρούς την Χάνα Άρεντ.

Η Γερμανοεβραία Χάνα Άρεντ (1906-1975), σπούδασε στην Γερμανία του μεσοπολέμου κοντά στους σπουδαιότερους Φιλοσόφους και Θεολόγους της εποχής της, όπως οι Χούσερλ, Χάϊντεγκερ, Γιάσπερς και Μπούλτμαν. Με την άνοδο των Ναζί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Γερμανία, και στη συνέχεια να δραπετεύσει και από την Γαλλία, όπου είχε εγκλειστεί σε στρατόπεδο. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα.

Στις ΗΠΑ, η Χάνα Άρεντ με το πλούσιο έργο της καθιερώθηκε ως μία από τους σημαντικότερους Πολιτικούς Στοχαστές του 20ου αι. Από τα βιβλία της, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, ξεχωρίζουν τα : Απαρχές του Ολοκληρωτισμού, Η Ανθρώπινη Κατάσταση, Ο Άϊχμαν στην Ιερουσαλήμ, Για την Επανάσταση, Άνθρωποι σε Ζοφερούς Καιρούς, Περί Βίας, Κρίσεις της Δημοκρατίας κ.ά.

Στον παρόντα τόμο, ο Ρ. Τζ. Μπερνστάϊν διερευνά τα θέματα που απασχόλησαν την Χάνα ‘Αρεντ, θεωρώντας ότι η διεισδυτική σκέψη της θα μας βοηθήσει ώστε να κατανοήσουμε τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τον σημερινό κόσμο.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής