breaking news Νέο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας κρούουν οι Αλ. Βατόπουλος και Χρ.Κούτρας

  • Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας κρούουν οι Αλ. Βατόπουλος και Χρ.Κούτρας
  • Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας κρούουν οι Αλ. Βατόπουλος και Χρ.Κούτρας

Την ώρα που πολλά από τα νοσοκομεία αναφοράς με εμπειρία στην αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού έχουν ήδη γεμίσει, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαστάσεις που ενδέχεται να λάβει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να ελαττώσουμε τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάθε μέτρο λαμβάνεται γι' αυτόν το σκοπό. Όσο περισσότερο πειθαρχήσει ο κόσμος, τόσο θα μειωθεί η πιθανότητα ενός νέου lockdown», ανέφερε και απηύθυνε έκκληση σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να φορούν μάσκες ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, τονίζοντας : «Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποιά θα ήταν η κατάσταση, αν δεν είχαμε λάβει μέτρα. Αν δεν είχαν έως τώρα επιβληθεί οι αναγκαίοι περιορισμοί, θα είχαμε χιλιάδες κρούσματα. Το ότι έχουμε τον αριθμό που έχουμε τώρα, μπορεί να θεωρηθεί "επιτυχία"», είπε σχετικά με την αποδοτικότητα των μέτρων.

 

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα»

Ο ίδιος, μάλιστα, συνέστησε στους πολίτες να συνηθίσουν τη χρήση μάσκας. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό, αλλά «κι ο covid-19 να φύγει, μπορεί να έρθει κάτι άλλο σε δυο - τρία χρόνια! Πρέπει να μπει στη ζωή μας ένας τρόπος υγιεινής, που περιλαμβάνει και τη μάσκα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη, βέβαια, οι πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, έχει τονίσει κατ’ επανάληψη και ο συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ημαθίας - Μονάδα Βέροιας και υπεύθυνος γιατρός παρακολούθησης του covid-19 στην Ημαθία, Χρήστος Κούτρας. «Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, γιατί υπάρχουν τα πολλά ασυμπτωματικά» εξήγησε και κατέστησε σαφές πως : «Οι Κινέζοι, όταν ξεκίνησαν να βγουν από την επιδημία που έγινε πανδημία, φορούσαν τις μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Το ίδιο έπρεπε να κάνουμε και εμείς και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, να το κάνουμε από την πρώτη στιγμή. Μπορεί τον κλασσικό τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού με τα σταγονίδια να τον ξέρουμε. Υπάρχει όμως και ο έμμεσος τρόπος. Όπως το αν πιάσεις μια μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο και να βάλεις τα χέρια σου στα μάτια ή στο στόμα. Αν κάποιος φταρνιστεί ή βήξει, τα σταγονίδια μένουν στον αέρα 3 με 4 ώρες. Μπορεί δηλαδή να γίνει και μια αερογενή μετάδοση. Γι' αυτό και δεν ήταν υπερβολή, όταν οι Κινέζοι φορούσαν μάσκα και συνιστούσαν στους Ιταλούς να τη φοράνε και σε εξωτερικούς χώρους».

 

«Μεγάλο μειονέκτημα των μέτρων το άνοιγμα των σχολείων»

Αναφερόμενος ο κ. Βατόπουλος στα κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε διάφορα σχολεία της χώρας μετά το άνοιγμά τους, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για μολύνσεις που έγιναν εντός των αιθουσών. «Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν περισσότερες σχολικές τάξεις και μικρότερα τμήματα. Άρα ο σχεδιασμός έγινε με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν», επεσήμανε. Από την άλλη, ο κ. Κούτρας έκρινε πως «μεγάλο μειονέκτημα των μέτρων είναι το άνοιγμα των σχολείων. Όταν υπάρχει πανδημία και ανοίξεις τα σχολεία, είναι σίγουρο ότι θα αυξήσεις τον αριθμό των κρουσμάτων. Γι' αυτό έπρεπε να "ζυμώσουν" πιο πολύ την άποψη ή να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων ή οι μισοί μαθητές να κάνουν μάθημα στο σχολείο τη μια μέρα και οι άλλοι την επομένη. Νομίζω ότι αυτό δεν πειράζει, καθώς προτεραιότητα έχουμε την ανθρώπινη ζωή».

 

Φουλάρουν τα νοσοκομεία αναφοράς στην αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού

Στο μεταξύ, πολλά από τα νοσοκομεία αναφοράς με εμπειρία στην αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού έχουν ήδη γεμίσει, προκαλώντας "πονοκέφαλο" στους ειδικούς, που εκτιμούν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας δεν έχει κορυφωθεί ακόμα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός των τακτικών χειρουργείων, γεγονός που θα έχει βέβαια σοβαρές συνέπειες για ασθενείς με νοσήματα εκτός covid-19. Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να βιώσουμε σκηνές όπως εκείνες που βλέπαμε την Άνοιξη από τις οθόνες μας να διαδραματίζονται στη γειτονική Ιταλία, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μόνον η ευλαβική χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας (απόσταση δύο μέτρων, χρήση μάσκας και κρατώντας την αντισηψία των χεριών) μπορεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Βατόπουλος

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής