breaking news Νέο

Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας το Άγιο Όρος λόγω κορονοϊού

Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας το Άγιο Όρος λόγω κορονοϊού

Τα κρούσματα κορονοϊού που ενέσκυψαν σε μοναχούς του Αγίου Όρους, θέτουν πλέον αυτό υπό αυστηρά μέτρα προστασίας. Κάτι που σημαίνει ότι το Άγιο Όρος παραμένει μεν ανοιχτό, αλλά για ελάχιστους προσκυνητές τώρα και, ως εκ τούτου, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μάλιστα, στο Περιβόλι της Παναγίας βρέθηκε την Τρίτη λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης.

 

Πρόσθετα μέτρα προστασίας

Μπροστά σ΄α υτή την κατάσταση, η Ιερά Κοινότητα πραγματοποίησε έκτακτη σύναξη, κατά την οποία αποφάσισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας. Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν με την έκδοση ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο τα 10 άτομα διαμονή, τα πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, τα δύο σε κάθε σκήτη και το ένα σε κάθε κελί ή καλύβι ή ησυχαστήριο.

Ακόμα, στην απόφαση της Ιεράς Κοινότητας υπογραμμίζεται πως δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των εισερχομένων στο Άγιο Όρος σε άλλη μονή, εκτός από αυτήν στην οποία διαμένουν.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων, θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία, προκειμένου να γίνει λήψη των απαραίτητων μέτρων. Επίσης, κρίνεται αναγκαία και υποχρεωτική η λήψη απαραίτητων μέτρων υγιεινής (θερμομετρήσεις, χρήση αντισηπτικών), ενώ κρίνεται επιβεβλημένη και η αποφυγή συνωστισμού.

 

Τι ισχύει για τους προσκυνητές από το εξωτερικό

Τώρα, σ' ό,τι αφορά τους προσκυνητές από το εξωτερικό, θα επιτρέπεται η είσοδός τους μόνο στην περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.

Στη δε Μονή Αγίου Παύλου, στην οποία και εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, ένα από αυτά κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, με τον ηγούμενο της εν λόγω μονής, πατέρα Παρθένιο, να προβαίνει στην έκδοση ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία το μοναστήρι διακόπτει τη φιλοξενία πιστών έως τις 27 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της γρίπης και όχι της φονικής πανδημίας. Εδώ να θυμίσουμε ότι ο π. Παρθένιος ήταν αυτός που τον περασμένο Απρίλιο επέμενε να ανοίξουν οι εκκλησίες και οι προσκυνητές να προσέρχονται χωρίς φόβο!

 

Στην Αθωνική πολιτεία σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός

Τέλος, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί την Αθωνική Πολιτεία ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν (όπως άλλωστε έχει πράξει στο παρελθόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν), ο οποίος θα συναντηθεί στις Καρυές με την αγιορείτικη ηγεσία, ενώ θα καταλύσει στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος (φωτο), λόγω της διαμονής μοναχών κυρίως Ρωσικής καταγωγής. Βέβαια, δεν αποκλείεται οι τελευταίες εξελίξεις να αλλάξουν την απόφαση του Ρώσου πρωθυπουργού και να αναβάλλει το ταξίδι του στον Άθωνα.

 

Παύλος Χρ.Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής