breaking news Νέο

Tέσσερις δρόμοι της Κεντρικής Μακεδονίας κοιτάζουν προς το Ταμείο Ανάκαμψης

Tέσσερις δρόμοι της Κεντρικής Μακεδονίας κοιτάζουν προς το Ταμείο Ανάκαμψης

Ετοιμάζεται αυτό το διάστημα η λίστα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα, που αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή τη λίστα και να αποκτήσουν χρηματοδότηση, αφορούν στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

Ήδη κάποια έχουν διαρρεύσει και χωρίς να είναι οριστική η ένταξή τους στην τελική λίστα (θα πρέπει να εξεταστεί ο βαθμός ωριμότητάς τους) συνθέτουν μια πρώτη εικόνα, μιας συνολικής παρέμβασης, η οποία στα επόμενα χρόνια υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή.

Βασικό είναι να σημειωθεί ότι το υπουργείο ψάχνει για να εντάξει έργα, με σχετική, αν όχι σημαντική ωριμότητα, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά. Το 70% των έργων που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συμβασιοποιηθούν ως το τέλος του 2022 και το υπόλοιπο 30% ως το τέλος του 2023. Συνεπώς, τα έργα που θα επιλεγούν θα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα, διότι αλλιώς δεν θα προλάβουν τις προθεσμίες και τα δεσμευμένα κονδύλια τελικά υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν.

Έτσι γίνεται αντιληπτή  η σπουδαιότητα των ορθών επιλογών που θα γίνουν από σήμερα και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που θα κατατεθεί η λίστα στην ΕΕ. Γι' αυτό και αυτή την ώρα ό,τι υπάρχει είναι σε επίπεδο προτάσεων που έχουν γίνει προς το υπουργείο κι όχι έργων που έχουν αξιολογηθεί και θα ενταχθούν στη λίστα του Οκτωβρίου.

Και η παράμετρος των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων είναι μία από τις πολλές που θα καθορίσουν την τελική λίστα των προς υλοποίηση έργων.

 

Τέσσερις σημαντικοί δρόμοι

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει δεχθεί το υπουργείο είναι ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προταθεί ο δρόμος Θεσσαλονίκη - Γαλάτιστα, ένα ακόμη εμβληματικό οδικό έργο που συζητείται επί πολλά χρόνια, είναι η σύνδεση Δράμα - Αμφίπολη και  το τμήμα Σκύδρα - Νάουσα, το οποίο θεωρείται μεν ώριμο, πλην όμως κοστίζουν ακριβά οι απαλλοτριώσεις και θα εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να έχει την προαπαιτούμενη ετοιμότητα εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων, που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προτάσεις υπάρχουν κι άλλες και μάλιστα πολλές, όμως θα υπάρξει μεγάλο… ψαλίδισμα, ακριβώς επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων σε περίπτωση που τα έργα δεν υλοποιηθούν εντός των αυστηρών προθεσμιών και χρονοδιαγραμμάτων.

Ακόμη σε αυτή την εξέταση δεν έχει περάσει το υπουργείο, ενώ το τελικό ξεκαθάρισμα θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής