breaking news Νέο

«Ρώτα την σκόνη», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Ρώτα την σκόνη», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Αμερικανός Συγγραφέας Τζων Φάντε (1909-1983), στο εμβληματικό μυθιστόρημά του «Ρώτα την σκόνη» (Εκδ. «Μεταίχμιο», Προλ. Τσαρλς Μπουκόφσκι, Μτφρ. και Επίμετρο Γιάννης Λειβαδάς, Αθήνα 2017), αποτυπώνει τις αντιξοότητες της ζωής των νέων ανθρώπων στο μεσοπολεμικό Λος Άντζελες.

Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας του Τζων Φάντε, είναι ο νεαρός Αρτούρο Μπαντίνι, ένας ΙταλοΑμερικανός από το Κολοράντο που αγωνίζεται να γίνει συγγραφέας. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1939, στην διάρκεια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, οπότε ο Τζων Φάντε, αποτυπώνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής, με τις κοινωνικές και ψυχικές αντιθέσεις στο Λος Άντζελες των πλούσιων και των φτωχών. Παράλληλα, κτίζει το πορτρέτο του Αρ. Μπαντίνι στην βάση της ανέχειας και των συμπλεγμάτων, των ψυχολογικών και πολιτισμικών εντάσεων, του σαρκασμού και της απόγνωσης, σε μίας μάχη διαρκείας την οποία ωστόσο κερδίζει τελικά.

Το «Ρώτα την σκόνη» είναι από τα σημαντικότερα λυρικά μυθιστορήματα της Αμερικανικής Λογοτεχνίας του 20ου αι., με τον ήρωά του Αρτούρο Μπαντίνι να εξακολουθεί να εμπνέει τους νέους μέχρι τις μέρες μας, και τον Συγγραφέα του Τζων Φάντε να συνεχίζει να επηρεάζει άλλους συγγραφείς με την γραφή του.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής