breaking news Νέο

Το Άγιο Όρος επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν

Το Άγιο Όρος επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν

Μπορεί η διήμερη επίσκεψη μέσα στην εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη) του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη χώρα μας να τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητα πάνω του, όμως προηγήθηκε χρονικά και μια άλλη παρουσία ανώτατου πολιτικού προσώπου χώρας στην Ελλάδα, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, που έφθασε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη το πρωί, με σχετικά μικρή προσωπική συνοδεία και χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη. Ο Ρώσος πρωθυπουργός αμέσως μετά μετέβη στην Ουρανούπολη, απ' όπου και εισήλθε με σκάφος στην Αθωνική Πολιτεία, η οποία και διατηρεί το αυτοδιοίκητο του χώρου της.

Εκεί, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας παρέδωσε σημαντική ποσότητα υγειονομικών υλικών, όπως μάσκες, απορρυπαντικά, απολυμαντικά, αντισηπτικά και άλλα μέσα ατομικής προστασίας από τον κορονοϊό, τα οποία έφερε από τη Ρωσία, με σκοπό να μοιραστούν στους Αγιορείτες ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες.

Σ' ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας στη χερσόνησο του Άθω για το Ρώσο πρωθυπουργό, αυτά ήταν ήδη ενισχυμένα από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και από την προσωπική του ασφάλεια. Ενώ ο κ. Μισούστιν κατά τη διήμερη ιδιωτική επίσκεψή του στο «περιβόλι της Παναγιάς» διέμεινε για δύο νύχτες στη Μονή Φιλοθέου, ενώ πριν από την αναχώρησή του επισκέφθηκε και τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου αξιωματούχου σε «κανονικό έδαφος» του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, ύστερα από τη διακοπή της επικοινωνίας με αυτό τον Οκτώβριο του 2018. Σημειωτέον ότι ο κ. Μισούστιν έφθασε ανεπίσημα στην Ελλάδα με τη σύζυγό του, με την οποία επισκέφθηκε γυναικεία μονή σε μετόχι της Μονής Φιλοθέου στη Θάσο.

 

«Αγρυπνία» των σεισμολόγων μετά τα 5,2R στο Άγιο Όρος

Στο μεταξύ, με το βλέμμα καρφωμένο στη μετασεισμική ακολουθία του Αγίου Όρους παραμένουν για τις επόμενες μέρες οι σεισμολόγοι, καθώς η περιοχή έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών. Η χερσόνησος του Άθω εξακολουθεί να «χορεύει» στο ρυθμό του εγκέλαδου από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ενώ στη 01:50 τα ξημερώματα της Κυριακής σημειώθηκε ο ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 22 χιλιόμετρα νότια της Χαλκιδικής.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε πολύ αισθητή στις μονές του Αγίου Όρους. Σε βίντεο από τον Ιερό Ναό Πρωτάτου στις Καρυές καταγράφηκαν τα εφιαλτικά δευτερόλεπτα του σεισμού την ώρα της αγρυπνίας του Τιμίου Σταυρύυ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι οι μοναχοί συνέχισαν το τελετουργικό σαν να μην συνέβαινε το παραμικρό και ενώ οι σοβάδες έπεφταν ολόγυρά τους!

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής