breaking news Νέο

Αντώνης Λιόλιος : «Ο COVID 19 είναι μία καλή υπενθύμιση για την ανάγκη δυνατού Δημόσιου Συστήματος Υγείας»

Αντώνης Λιόλιος : «Ο COVID 19 είναι μία καλή υπενθύμιση για την ανάγκη δυνατού Δημόσιου Συστήματος Υγείας»

Μία σύντομη συζήτηση με τον παθολόγο-εντατικολόγο Αντώνη Λιόλιο είχε ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8, την Τετάρτη 30/9.

Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι «δεν έρχεται με τη θεσμική ιδιότητα π.χ εκπροσώπου του Ιατρικού Συλλόγου», σημείωσε τη συμβολή του ιατρού Χρήστου Κούτρα, τονίζοντας ότι «είναι ένα λαμπρός επιστήμονας, είναι τυχερή η Ημαθία που τον έχει και θα πρέπει να τον ακούν οι πολίτες προσεκτικά στα όσα λέει».

Αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε ότι «συζητώντας με εντατικολόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που δίνουν καθημερινά τη μάχη, διαπιστώνω και με βάση τις δικές μου γνώσεις ότι πρόκειται για μία νόσο που δεν έχουμε ξαναδεί, έναν επιθετικό ιό, που όταν «κολλήσεις», χτυπά τα πάντα». Και συνέχισε λέγοντας : «Από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμη τα κατάλληλα φάρμακα και εμβόλιο, από τη στιγμή που το ΕΣΥ αρχίζει να «φουλάρει», καταφεύγουμε σε παραδοσιακούς τρόπους προστασίας, όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων, οι μάσκες και η ατομική υγιεινή με το καλό πλύσιμο των χεριών». Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «ο ΕΟΔΥ προσπαθεί, κάνει και λάθη, όπως και η επιστήμη εξελίσσεται, μα όχι και η βλακεία», απαντώντας έτσι σε διάφορους συνωμοσιολόγους που αρνούνται την ύπαρξη του ιού. Μάλιστα άσκησε κριτική και σε ανώνυμες ανακοινώσεις, που τοιχοκολλήθηκαν σε διάφορα μέρη της Βέροιας, που καλούσαν τους πιστούς να μη φορούν μάσκες, γιατί δήθεν έτσι «βλασφημούν το Άγιο Πνεύμα», τονίζοντας ότι «η βλασφημία είναι να πηγαίνεις στην εκκλησία χωρίς μάσκα, θέτοντας τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων σε κίνδυνο». Για το ίδιο θέμα μάλιστα ενημέρωσε ότι επισκέφτηκε το Μητροπολίτη, που τον διαβεβαίωσε ότι «η επίσημη εκκλησία δεν εγκρίνει κάτι τέτοιο». Αναφερόμενος στη σημασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και γενικότερα «είναι, με όλες τις αδυναμίες που έχει, ό,τι καλύτερο διαθέτουμε για την αντιμετώπισή της, ουσιαστικά αυτό είναι που μπαίνει μπροστά». Σημείωσε ότι πολλά ζητήματα «δεν θα έπρεπε να γίνουν τελευταία στιγμή», ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι «χρειαζόμαστε πρώτιστα ανθρώπους- δηλαδή προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε εξειδικευμένους γιατρούς (π.χ εντατικολόγους) και νοσηλευτές/τριες και όχι μόνο μηχανήματα και τοίχους…».

Τελειώνοντας, αφού σημείωσε ότι «έχουμε συνθήκες πολέμου με τον ιό», επανέλαβε την ανάγκη σωστής χρήσης της μάσκας, των μέτρων υγιεινής και τις αποστάσεις και κατέληξε λέγοντας ότι «κοινή λογική χρειάζεται και όχι σκοταδισμός».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής