breaking news Νέο

Για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από αποτελέσματα της συνόδου της Ε.Ε μιας και δεν υπάρχει ούτε καν αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, ενώ γίνεται ένα ακόμα βήμα για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου για επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή.

«Η κύρωση δεν είναι αυτοσκοπός» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο της ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι «η απειλή της κύρωσης μπορεί να αλλάξει συμπεριφορές και αυτό θέλουμε». Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη δυστοκία της ΕΕ ακόμα και να περιγράψει τυχόν κυρώσεις προς την Τουρκία που κατ' επανάληψη παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εκείνο που απομένει επίσης από την σύνοδο της ΕΕ είναι η έναρξη των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Ανέφερε ακόμα πως «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» και πρόσθεσε «ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνάντηση ή επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας «ας εκκινήσουν οι διερευνητικές να πάρουμε λίγο κλίμα και στη συνέπεια να δούμε το χρονοδιάγραμμα των όποιων πολιτικών επαφών».

Επομένως οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου, όχι μόνο γιατί οι όποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας παραπέμπονται στις καλένδες, αλλά κυρίως γιατί καμιά υποκριτική έκφραση "αλληλεγγύης" δεν μπορεί να άρει τους πολυπλόκαμους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς που έχουν η Γερμανία και άλλα ισχυρά κράτη της ΕΕ με την Τουρκία. Ακόμα και το "κάλεσμα" στην Τουρκία να απέχει από επιθετικές ενέργειες στο μέλλον, νομιμοποιεί τη μέχρι τώρα επιθετικότητά της, όπως αυτή κλιμακώνεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν αποτελούν "ασπίδα" για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα την εμπλέκουν ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπό ευρωατλαντική εποπτεία και με τη συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, σε συνδυασμό με την επίσκεψη Πομπέο, εκθέτουν τόσο την κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα που έχουν εναποθέσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, τη στιγμή που φαίνεται ότι αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί είναι πηγή και παράγοντας όξυνσης των προβλημάτων στην περιοχή και όχι επίλυσής τους.

Ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής για τη διασφάλιση των δικών του συμφερόντων, να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αποδέσμευση από ΕΕ, ΝΑΤΟ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής