breaking news Νέο

Εφαρμογή για την ποιότητα του εδάφους διαθέσιμη στους αγρότες

Εφαρμογή για την ποιότητα του εδάφους διαθέσιμη στους αγρότες

Η υγεία του εδάφους είναι ένα από τα βασικά θέματα της γεωργικής πολιτικής της Εσθονίας. Εκτός από τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εδάφους και τη χρονιά του Εδάφους, η Εσθονία έχει απονείμει βραβεία γεωργικής καινοτομίας σε έργα που χρησιμοποιούν καλύτερα τα ψηφιακά δεδομένα για το έδαφος. Πολλοί εσθονικοί οργανισμοί συμμετέχουν σε εθνικά και διεθνή προγράμματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και κάνουν τη γνώση πιο προσιτή στους Ευρωπαίους αγρότες. Το Εσθονικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής είναι ενεργός εταίρος σε προγράμματα του Ορίζοντα 2020, συμπεριλαμβανομένων των έργων SoilDiverAgro και iSQAPER. "Με το iSQAPER μελετήσαμε καινοτόμες μεθόδους για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και την αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών", αναφέρει η καθηγήτρια Endla Reintam στην EIP-AGRI. "Τα ευρωπαϊκά εδάφη επηρεάζονται από τη διάβρωση που προκαλεί το νερό και ο άνεμος, αλλά και από τη ρύπανση.  Σε πολλές χώρες, οι πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του εδάφους είναι διαθέσιμες, αλλά όχι απαραίτητα προσβάσιμες από μεμονωμένους αγρότες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το iSQAPER  ανέπτυξε μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά που βοηθά τους αγρότες να εκτιμήσουν την ποιότητα των εδαφών τους».

Η εφαρμογή αξιολόγησης της ποιότητας του εδάφους παρέχει πληροφορίες σχετικά με την υφή, τον οργανικό άνθρακα, τα θρεπτικά συστατικά και πολλά άλλα, για μια συγκεκριμένη τοποθεσία που βασίζεται σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων εδάφους.

Οι αγρότες μπορούν να εισάγουν τα δικά τους δεδομένα, τα οποία θα κάνουν τα αποτελέσματα πιο ακριβή. Επίσης, μια σήμανση ποιότητας πράσινου, πορτοκαλί ή κόκκινου χρώματος θα δείξει την κατάσταση των εδαφών, έτσι ώστε η εφαρμογή να παρέχει προτάσεις για επιλογές βιώσιμης διαχείρισης που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του εδάφους. Η καθηγήτρια Reintam εξηγεί: «Εάν τα εδάφη σας επηρεάζονται από την έλλειψη των θρεπτικών ουσιών, η εφαρμογή θα παρέχει μια λίστα με προτάσεις, για παράδειγμα την εφαρμογή κοπριάς ζώων».

Στο iSQAPER  συμμετέχει και η Ελλάδα, μέσω του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κοσμάς, «συνεργαζόμαστε με παραγωγούς στην Κρήτη, όπου με τη βοήθειά τους καταγράφουμε στο χωράφι τους τις πρακτικές που ακολουθούν, αλλά και την ποσότητα των εισροών που χρησιμοποιούν. Το εργαλείο θα δίνει πρακτικές συμβουλές στον αγρότη και τεχνικές, μέσω των οποίων θα καταγράφεται η ποιότητα του εδάφους του και οι πρακτικές που αυτός θα πρέπει να ακολουθήσει για τη διατήρηση ή την αύξησή της». Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει περισσότερες πληροφορίες από τον ιστότοπο isqaper-project.eu.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής