breaking news Νέο

Λ.Κουμπουλίδης : «Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει η Κοινωνία είναι ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν θα δώσει τέλος στον Εθνικισμό και το Φασισμό»

Λ.Κουμπουλίδης : «Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει η Κοινωνία είναι ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν θα δώσει τέλος στον Εθνικισμό και το Φασισμό»

Συνέντευξη με το δικηγόρο Λάζαρο Κουμπουλίδη είχε στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (την Τρίτη 6/10) ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας, με αφορμή την αναμενόμενη απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, σήμερα Τετάρτη 7/10.

Απαντώντας αρχικά στο γιατί κράτησε τόσα χρόνια η δίκη, τόνισε : «Προτού δοθεί απάντηση στο ερώτημα γιατί άργησε τόσο πολύ να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Γιατί άρχισε αυτή η δίκη και ακριβέστερα γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να ξεφύγει τόσο η κατάσταση μέχρι στο σημείο να γίνουν κακουργήματα, όπως η  δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για να υπάρξει αντίδραση της Κοινωνίας και της Δικαιοσύνης.

Στην πραγματικότητα η Χρυσή Αυγή είναι μια ακόμη έκφραση του Εθνικισμού-ναζισμού που ταλαιπωρεί την Ελλάδα σε ολόκληρη τη διαδρομή της νεότερης Ιστορίας της. Όταν οι πολιτικές, κοινωνικές και κυρίως οικονομικές συνθήκες είναι πρόσφορες για ανάδειξη λαϊκιστικών πολιτικών κομμάτων, οι Εθνικιστές βρίσκουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα ένστικτα του λαού και να κερδίσουν υποστηρικτές. Το μεγάλο πολιτικό άλμα της Χρυσής Αυγής έγινε όταν η ακροδεξιά «της χτύπησε φιλικά την πλάτη», για να τη χρησιμοποιήσει για την ανέλιξή της στην εξουσία.

Αυτό έγινε με την είσοδο στη δεξιά Κυβέρνηση Σαμαρά των εθνικιστών του ΛΑΟΣ, δηλαδή του Άδωνη Γεωργιάδη, του Βορίδη, του Πλεύρη, με συνεργασίες με το Βελόπουλο, με τη στήριξη και συνεργασία του Γραμματέα Μπαλτάκου με τον Κασιδιάρη, με την πολιτική στήριξη από το διαφωτιστή του κυβερνώντος κόμματος Φαήλου Κρανιδιώτη και ακολουθούν μια μεγάλη σειρά στελεχών.

Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ ανέλαβαν να ωραιοποιήσουν το ναζιστικό μόρφωμα. Θυμίζω τον Πορτοσάλτε, που μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης μιας «σοβαρής  Χρυσής Αυγής», που να στηρίζει το πολιτικό σύστημα της δεξιάς, τις εκπομπές προβολής διακεκριμένων στελεχών της Χ.Α. του Τράγκα, του Θέμου Αναστασιάδη, του Μπογδάνου κ.α.

Φτάσαμε λοιπόν όχι με την ανοχή, αλλά τη στήριξη της ακροδεξιάς στην εκκόλαψη του αυγού και τη γιγάντωση του φιδιού και στα εγκλήματα που πάντοτε χρησιμοποιεί ο Εθνικισμός-Ναζισμός-Φασισμός για να επιβληθεί: στα εγκλήματα!

Τώρα λοιπόν την ύστατη στιγμή, που το καράβι βουλιάζει, οι ακροδεξιοί φιγουράρουν δημοσίως ως αντιφασίστες και υπέρμαχοι της Δημοκρατίας. Αυτοί που μέχρι πρότινος του ένωνε ο αντικομουνισμός, τώρα μιλούν για τη θεωρία των δύο άκρων!»

Αναφερόμενος για τη σημασία της δίκης τόνισε : «Η Δίκη της Χ.Α. δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού η ακροδεξιά αριθμεί περισσότερους από 430 βουλευτές στα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρώπης, με 60 στην Ιταλία, 56 στην Αυστρία, 54 στην Ελβετία, 46 στην Ουγγαρία κλπ. Η ακροδεξιά και ο Εθνικισμός ενισχύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και μια καταδίκη στην Ελλάδα της Χ.Α. θα έχει βαρύνουσα σημασία σε αυτήν την εξέλιξη.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να ολοκληρωθεί μια δικαστική διαδικασία της πρωτοβάθμιας δίκης, μετά από 7 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Φύσσα, μετά από 5,5 χρόνια από την έναρξη της δίκης και την απολογία 68 κατηγορουμένων (μεταξύ των οποίων και των 18 πρώην βουλευτών της Χ.Α.) και την αγόρευση 40 δικηγόρων. Η πιθανότερη εκδοχή είναι το δικαστήριο να τους κηρύξει ένοχους, αλλά δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή. Είναι αυτονόητο ότι θα ασκήσουν έφεση και τότε το Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει, εάν θα πρέπει να φυλακίσει τους κατηγορούμενους, για να μην τελέσουν νέα αδικήματα ή θα αναστείλει την ποινή και θα περιμένουμε άλλα 3-4 χρόνια για μια νέα απόφαση. Το σημείο αυτό είναι κρίσιμο: Η Χ.Α. κατάφερε, ναι κατάφερε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές να μη μπει στη Βουλή και να μην έχει πλέον κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων της απορρόφησε η «Ελληνική Λύση» και η κυβερνώσα παράταξη της ΝΔ. Επίσης η άλλοτε σφιχτή οργάνωση, φαινομενικά διαλύθηκε με τα πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Κασιδιάρης και ο Λαγός να έχουν αυτονομηθεί με τη δημιουργία νέων κομμάτων. Άρα έχει δημιουργηθεί όλο το αναγκαίο υπόβαθρο, για να θεωρηθεί ότι πλέον η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και να αφεθούν ελεύθεροι οι καταδικασθέντες μέχρι την απόφαση του Εφετείου».

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο φασισμός, υπογράμμισε : «Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει η Κοινωνία είναι ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν θα δώσει τέλος στον Εθνικισμό και το Φασισμό. Το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση, για να αποτρέψει εθνικιστικά κινήματα εν τη γενέσει τους. Θα πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να αναλάβει τις κοινωνικές και πολιτικές ευθύνες του και να αποτρέψουμε τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον. Αυτό πρέπει να διδάξουμε και στα παιδιά μας στο σχολείο, στο σπίτι, στα κόμματα, στην κοινότητα.

Κι όλοι αυτοί που στήριξαν τη Χρυσή Αυγή, με σκοπό να διορθώσουν τα «παλικάρια της» τα κακώς κείμενα του συστήματος, ας το καταλάβουν  ότι τα προβλήματα στην Κοινωνία και τη Δημοκρατία θα τα λύσουμε με κοινωνικούς αγώνες και περισσότερη Δημοκρατία, όχι με Φασισμό και Εθνικισμό».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής