breaking news Νέο

Κ.Λαπαβίτσας: "Όσο η Ελλάδα παραμένει στα μνημόνια θα οδεύει σε συρρίκνωση και παρακμή"

Κ.Λαπαβίτσας:

Αυτή τη φορά η συνεύρεση του Ναουσαίου οικονομολόγου και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα με πολιτικούς φίλους του (ανάμεσα σ' αυτούς και ο δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Βέροιας και γραμματέας του ΔΣ Θανάσης Αποστολόπουλος) πραγματοποιήθηκε στο αποστακτήριο του Κώστα Φαρμάκη στη Στενήμαχο, το περασμένο Σάββατο.

Εκεί και για τέσσερις ώρες, μεταξύ εξαιρετικών κρεατικών, κρασιού και τσίπουρου, η ομήγυρη αντάλλαξε απόψεις γύρω από την πολιτική και κοινωνική κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα σήμερα, αλλά και εκφράστηκαν προβληματισμοί για το που οδηγείται η Ελλάδα με την εφαρμογή μνημονίων εδώ και 7 χρόνια και τιθέμενη υπό μια συνεχή (και ατελείωτη έτσι όπως πάει) επιτροπεία από το «ιερατείο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινή άποψη όλων σ' αυτή την συνεύρεση ήταν πως η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη ρότα, την οποία και έχει ανάγκη, με την έννοια της πατριωτικής αριστεράς και της εθνικής ανασύνταξης (μέτωπο δυνάμεων).

«Η κατάσταση της Ελλάδας, εννιά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και εφτά χρόνια μετά την έναρξη των μνημονίων, είναι δυσοίωνη», επεσήμανε αρχικά ο Κώστας Λαπαβίτσας και συνέχισε : «Οι οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν την ταχύρρυθμη ανάπτυξη που απαιτείται, για να επουλώσει η χώρα τις πληγές της. Η κοινωνική πραγματικότητα ωθεί προς επιδείνωση της ανισότητας και της κοινωνικής αγριότητας. Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν φέρει πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, σκλήρυνση της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, και υποχώρηση της Δημοκρατίας. Τα μνημόνια σταθεροποίησαν την οικονομία απαλείφοντας το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και το εξίσου τεράστιο έλλειμμα στις εξωτερικές συναλλαγές, τα οποία και ήταν οι κύριοι παράγοντες της κρίσης το 2010.

Αλλά η σταθεροποίηση πραγματοποιήθηκε μέσω της φτώχειας και της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού, με αποτέλεσμα τη στρατηγική αποδυνάμωση της χώρας. Όσο η Ελλάδα θα παραμείνει στο πλαίσιο που δημιούργησαν τα μνημόνια, είτε αυτά τυπικά υπάρχουν, είτε όχι, θα οδεύει προς την ιστορική συρρίκνωση και παρακμή».

 

«Αυτό που λείπει είναι το πολιτικό θάρρος, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες βαθιές κοινωνικές τομές»

Βέβαια ο γνωστός οικονομολόγος δεν έμεινε μόνο σ' αυτές τις επισημάνσεις, αλλά είπε και πολλά ακόμα, όπως αυτά εκφράζονται στο πρόσφατο άρθρο του με τίτλο : Οι Συμπληγάδες της πολιτικής ανασύνταξης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, σημειώνοντας: πως «η στάση του πολιτικού συστήματος είναι χαρακτηριστική της δειλίας και απόλυτης αδυναμίας του να οδηγήσει τη χώρα σε άλλη κατεύθυνση, μακριά από τις επιταγές των δανειστών. Ο δρόμος που μπορεί να προσφέρει αισιοδοξία και κοινωνική πρόοδο, είναι γνωστός και τεκμηριωμένος. Τα άμεσα και καίρια προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, πάνω απ΄ όλα, η τεράστια ανεργία και η αναπτυξιακή δυστοκία, μπορούν όντως να λυθούν, αρκεί να απελευθερωθεί η χώρα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των δανειστών της. Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό μυστήριο όσον αφορά στην οικονομική πολιτική που απαιτείται στην Ελλάδα σήμερα, η οποία είναι από καιρό επεξεργασμένη. Αυτό που λείπει είναι το πολιτικό θάρρος, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες βαθιές κοινωνικές τομές, να ανατραπεί η σημερινή νοσηρή κοινωνική πραγματικότητα και να προχωρήσει η εθνική ανασυγκρότηση. Δυστυχώς, ό,τι είναι επιτακτικά αναγκαίο, δεν είναι και αυτόματα εφικτό στην πολιτική ζωή. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρξει η ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες πραγματικά επιδιώκουν την αναγέννηση μιας χώρας, που έχει παραδοθεί έρμαιο στα χέρια των δανειστών και των εγχώριων υποστηρικτών τους.

 

Υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο: «Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

Ακόμα, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, σε λίγες ημέρες πρόκειται να εκδοθεί (από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ) το βιβλίο του με τίτλο «Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», η επίσημη παρουσίαση του οποίου θα γίνει τον επόμενο μήνα.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής