breaking news Νέο

ΟΕΣΓΚ, ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν ελαττώνονται, ούτε καν απαλύνονται!»

ΟΕΣΓΚ, ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν ελαττώνονται, ούτε καν απαλύνονται!»

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Ημαθίας, που έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, στις 12.30, στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας, αποτέλεσε και το λόγο που η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Ημαθίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και η ΕΛΜΕ Ημαθίας παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, αναφερόμενοι σε μια σειρά από κυρίαρχα ζητήματα στο χώρο της Παιδείας, τα οποία και οξύνθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τάσος Κωστόπουλος, επεσήμανε αρχικά : «Άλλη μια χρονιά, η έβδομη συνεχής, ξεκίνησε και τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, τα προβλήματα στους μαθητές και τις οικογένειές τους στην καθημερινή προσπάθεια, για να κατακτήσουν το αγαθό της μόρφωσης, όχι μόνο δεν ελαττώνονται, ούτε καν απαλύνονται! Το αντίθετο. Επαναλαμβάνονται, χρονίζουν και σαπίζουν, γιγαντώνονται δυστυχώς, μετατρέποντας τις ζωές της συντριπτικής τους πλειοψηφίας σε ένα ασταμάτητο κυνήγι των αναγκαίων.

Για άλλη μια φορά ως Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ημαθίας βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση, όχι μόνο να ενημερώσουμε και να επισημάνουμε προβλήματα, αλλά και να καλέσουμε πρώτα και κύρια γονείς και μαθητές να ακολουθήσουν το μοναδικό δρόμο για την επίλυσή τους, το δρόμο του αγώνα.

Βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να δείξουμε τα κακώς κείμενα και να ζητήσουμε από αρμόδιους, όχι το φιλικό χτύπημα στην πλάτη, αλλά την έμπρακτη στήριξη σε αυτήν μας την πορεία.

Είναι πολλά τα προβλήματα, που με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού στις σχολικές αίθουσες κάνουν τον αγώνα των παιδιών μας για μόρφωση δύσκολο, πολλές φορές αδιάβατο».

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων ως ΟΕΣΓΚ Ημαθίας είναι :

• ΟΧΙ στην εγκύκλιο των ηλεκτρονικών εγγραφών για τα ΕΠΑΛ.

• ΟΧΙ στην κατευθυνόμενη κεντρικά κατανομή των εγγραφών, που θα οδηγήσουν στην κατάργηση τομέων, ειδικοτήτων και σχολικών μονάδων, ΕΠΑΛ και ΕΚ.

• Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.

• Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν, για να επιλέξουν το σχολείο, τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.

• Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

• Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.

 • 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.

• Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο.

• Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί σε όλες τις ειδικότητες και στα τμήματα ένταξης της ειδικής αγωγής ΤΩΡΑ!! και παράλληλη Στήριξη.

• Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών.

• Δωρεάν όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία.

• Υποχρηματοδότηση.

• Σχολικούς φύλακες και αυλές σχολείων. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι για το κλείσιμο των σχολικών αυλών για τα παιδιά μας.

• Καθαρίστριες.

• Δωρεάν μεταφορές όλων των μαθητών (κατάργηση ΚΥΑ) και ασφαλή μεταφορά όλων.

• Κρατική μέριμνα για διανομή δωρεάν γεύματα σε όλα τα σχολεία.

• Συντηρήσεις Σχολείων.

• Καταργήσεις και Συγχωνεύσεις Σχολείων.

• Επανδρωμένα εργαστήρια.

• Να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια και η  Πρόσθετη Διδακτική στήριξη στα Λύκεια με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών, όχι στη διδασκαλία με 2η και 3η ανάθεση.

• 15 μαθητές ανά τάξη για νήπια α' και β' δημοτικού 20 μαθητές για τις άλλες τάξεις.

• Να διευκρινιστεί στο ΠΔ 79 και να επιτρέπεται στους συλλόγους να μπαίνουν στα σχολεία και να χρησιμοποιούν τους χώρους των σχολείων για κάθε δράση που αποφασίζουν.

• Εξεταστικά κέντρα ανά Νομό για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κωστόπουλος, είπε : «Και βέβαια τα εκπαιδευτικά προβλήματα δεν εξαντλούνται στα ζητήματα που ως ΟΕΣΓΚ Ημαθίας προτάσσουμε. Τα προβλήματα είναι πολλά και ακανθώδη. Καλούμε τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να αγωνιστούν για την επίλυσή τους. Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να αναλάβει τις ευθύνες του, να δώσει έμπρακτη στήριξη και υποστήριξη στο δίκαιο αγώνα μας.

-Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για μαθητές.

-Ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους γονείς και τα μέλη των οικογενειών τους».

 

Τα προβλήματα και τα ζητήματα στην Α'βαθμια και Β'βαθμια Εκπαίδευση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θεόδωρος Κακαγιάννης ξεκαθάρισε πως οι αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας δεν αποσκοπούν στη βελτίωση της Παιδείας, αλλά στην εξοικονόμηση χρημάτων. Ο ίδιος ακόμα αναφέρθηκε στο θέμα των ακυρώσεων τμημάτων των ΕΠΑΛ, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις διπλές εξετάσεις στα Λύκεια και στη διαβούλευση για το χωρισμό των μαθημάτων σε βασικά και επιλογής.

Επιπλέον έκανε αναφορά στα προβλήματα μετακίνησης των μαθητών (τα οποία είναι τριών ταχυτήτων), τον υψηλό αριθμό μαθητών στα τμήματα, την έλλειψη διορισμών από τότε που ήρθαν τα μνημόνια και παρά τις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις καθηγητών, η εκπαίδευση να στηρίζεται σε μειωμένα ωράρια και μειωμένη μισθοδοσία, όπως και για τα κενά που υπάρχουν για το λόγο ότι δεν διορίστηκαν καθηγητές ειδικοτήτων.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παύλος Ι. Τουτουντζίδης επικεντρώθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος Φίλη στα ολοήμερα σχολεία, ενώ υπογράμμισε ότι η παιδεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, γιατί είναι επένδυση για το μέλλον. Στη συνέντευξη τύπου παρίστατο ακόμα η Γραμματέας της ΟΕΣΓΚ Έλενα Μητιλέκα και ο Ταμίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Τάσος Παντζαρτζίδης.

Του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής