breaking news Νέο

Συμφωνία των Πρεσπών: Παρατηρητήριο για την προστασία του Μακεδονικού Οίνου

Συμφωνία των Πρεσπών: Παρατηρητήριο για την προστασία του Μακεδονικού Οίνου

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε.), με την σύμπραξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.) και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.), ανέλαβε την πρωτοβουλία λειτουργίας «Παρατηρητηρίου Προστασίας της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) «Μακεδονία» για οίνους.

Η ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. αποτελεί την περιφερειακή ένωση οινοποιών, μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται και στις περιφέρειες της Μακεδονίας (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική), περιοχές που σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της ευρωπαϊκής Π.Γ.Ε. «Μακεδονία» για οίνους από την Ελλάδα που καλύπτουν τις σχετικές προϋποθέσεις που περιγράφονται στον αντίστοιχο τεχνικό φάκελο.

Ιδιαίτερα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα «Μακεδονία» είναι μεν συστατικό του ονόματος του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο παραμένει η τάση των γειτόνων να προβαίνουν σε καταστρατηγήσεις, ενώ παραγωγοί και διανομείς σε άλλα κράτη επίσης επιδίδονται σε προσβολές της Π.Γ.Ε. Η ενεργοποίηση των οινοπαραγωγών της Μακεδονίας για προστασία της ένδειξης που τους ανήκει συνιστά δικαίωμα αλλά και υποχρέωση τους.

Με δεδομένη λοιπόν την συχνή και κατάφωρη παραβίαση αυτού του δικαιώματος από οινοπαραγωγούς και διανομείς στο εξωτερικό, και με την δύναμη που παρέχει η ισχυρή νομική προστασία των ευρωπαϊκών Π.Γ.Ε., ο ρόλος του «Παρατηρητηρίου» συνίσταται στην παρακολούθηση των χρήσεων της Π.Γ.Ε.«Μακεδονία», με έμφαση σε εκθέσεις και εκδηλώσεις προβολής οίνων, σε διαδικασίες καταχώρισης εμπορικών σημάτων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην κυκλοφορία ετικετών οίνου όπου γίνεται χρήση ή επίκληση της Π.Γ.Ε.

Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου δεν περιορίζεται ωστόσο στην παθητική παρακολούθηση και καταγραφή των τυχόν προσβολών της Π.Γ.Ε., αλλά θα συνοδεύεται από στοχευμένες αντιδράσεις ή και νομικές ενέργειες. Τον συντονισμό και την νομική εκπροσώπησητης ΕΝΟΑΒΕ ανέλαβε η δικηγορική εταιρεία «Γεωργόπουλος και Συνεργάτες», η οποία έχει στην ευθύνη της την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων στην Ελλάδα όπως «champagne» και «cognac», ενώ ο επικεφαλής της, πανεπιστημιακός Θεόδωρος Γεωργόπουλος, έχει διεθνή εμπειρία ως νομικός σύμβουλος οργανώσεων παραγωγών, επιχειρήσεων, αλλά και κυβερνήσεων σε θέματα εμπορικών σημάτων και ονομασιών προέλευσης.

Το «Παρατηρητήριο» θα συνεργάζεται στενάμε το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλες τις Ελληνικές και Ενωσιακές Αρχές που εμπλέκονται στα ζητήματα προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων, προκειμένου να συντονίζονται και να υλοποιούνται οι κατάλληλες ενέργειες. Ειδικά ως προς το Υπουργείο Εξωτερικών, η συμβολή της αρμόδιας Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Β8) και των κατά τόπο αρμοδίων Πρεσβειών και Γραφείων ΟΕΥ είναι καθοριστικής σημασίας τόσο σε επίπεδο επιτήρησης της χρήσης της ΠΓΕ στο εξωτερικό όσο και ως προς τον συντονισμό και την ενίσχυση των ενεργειών του Παρατηρητηρίου. Η στήριξη της πρωτοβουλίας από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Στην ίδια λογική επιτυχίας του εγχειρήματος, η ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. κρίνει απαραίτητη την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο διαπεριφερειακό επίπεδο της Μακεδονίας (κι όχι ανά επιμέρους περιφέρεια), άποψη η οποία θα τεθεί και επισήμως στις αρμόδιες περιφέρειες. Μάλιστα, η ΕΝΟΑΒΕ ελπίζει και επιζητά η εν λόγω συνέργεια των περιφερειών να αποτελέσει την πρώτη μορφή ευρύτερης συνεργασίας σε διαπεριφερειακό επίπεδο με σκοπό την προβολή των προϊόντων της ΠΓΕ «Μακεδονία».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής