breaking news Νέο

Οκτώ χρόνια από την απώλεια του Δημήτρη Βλάχου

Οκτώ χρόνια από την απώλεια του Δημήτρη Βλάχου

Οκτώ χρόνια πέρασαν από την απώλεια του επί πέντε τετραετίες δημάρχου Νάουσας, Δημήτρη Βλάχου και διορισμένου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας από το ΣΥΝ, την περίοδο της συγκυβέρνησης, στις αρχές της δεκαετίες του 90. Ο Δημήτρης Βλάχος υπήρξε ένα ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, που είδε τον πατέρα του, πιτσιρικάς, μισοπεθαμένο, μετά από την «ανάκρισή» του στην «Ασφάλεια», που πήγε εξορία από τη χούντα της 21ης Απριλίου, υπήρξε πάντοτε οπαδός της συνεννόησης και του διαλόγου, έχοντας προσωπικά βιώματα, από τον εμφύλιο και τη δικτατορία, που χώρισε την πατρίδα μας στα δύο. 

 

«Η Ελλάδα έμπαινε τότε στη μεγάλη της νύχτα. Τις μεγάλες στιγμές της αντίστασης, τότε που όλα ή σχεδόν όλα ήταν αγνά και ξεκάθαρα, διαδέχονταν το σκοτάδι του εμφυλίου. Όπου όλα ήταν μπερδεμένα. Οι λίγες φωνές των ιδεολόγων χάθηκαν μέσα σε αλαλαγμούς των κάθε μορφής καιροσκόπων, των κάθε μορφής κοινωνικά απόβλητων, των ανοήτων των καθαρμάτων.
Απ΄ την άλλη μεριά το κράτος είχε περιέλθει στα χέρια των δοσιλόγων και των συνεργατών. Των ανθρώπων που ζητούσαν το αίμα των αγωνιστών. Το σκηνικό ήταν αριστοτεχνικά στημένο. Και η μεγάλη σφαγή άρχιζε».

 

Συγκλονιστική η περιγραφή του, στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Η αναφορά μου», για την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, από τις πληγές του οποίου ακόμη να συνέλθει η χώρα μας, έστω και αν έχουν περάσει 71 χρόνια από τη λήξη του. Ένα είναι σίγουρο πάντως. Ότι αν ζούσε ο Δημήτρης Βλάχος, δεν θα άντεχε φαινόμενα «νεοαυριανισμού» επιπέδου Πολάκη, που προσβάλλουν την ανανεωτική αριστερά του Κύρκου, του Μπανιά και των άλλων ιστορικών στελεχών του ΚΚΕ Εσ. και του ΣΥΝ, κατόπιν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής