breaking news Νέο

Διονύσης Καρολίδης : «Δεν ενδιαφέρονται για την επιβίωση των Πολιτιστικών Συλλόγων»

Διονύσης Καρολίδης : «Δεν ενδιαφέρονται για την επιβίωση των Πολιτιστικών Συλλόγων»

Συνέντευξη τη Δευτέρα 12/10 έδωσε στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθέας» της Βέροιας, Διονύσης Καρολίδης.

Αναφέρθηκε στη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθέας», που, όπως τόνισε, «από το 1975 λειτουργεί συνεχώς, αναπτύσσοντας πλούσια και πολύμορφη δράση». Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα τμήματα που λειτουργούν, όπως χορευτικό (ενηλίκων και παιδικό), χορωδίας , ζωγραφικής, θεάτρου (ενηλίκων, παιδικό) βιβλιοθήκης κ.α

Επίσης σημείωσε ότι στα τμήματα αυτά συσπειρώνουν εκατοντάδες παιδιά, ενώ τις καθημερινές «πάνω από 100 περνούσαν από τα γραφεία του Συλλόγου». Και συνέχισε αναφερόμενος στο σήμερα : «Από το Μάρτιο λόγω πανδημίας σταμάτησε ουσιαστικά η λειτουργία του, κάθε είδους εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει». Αυτό έχει όμως, όπως τόνισε, «επιπτώσεις και στην ίδια τη βιωσιμότητα του Συλλόγου», δηλαδή είχε δραματικές επιπτώσεις και στα οικονομικά του Συλλόγου. Με παράπονο μάλιστα αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό, λέγοντας : «Η δημοτική αρχή  απάλλαξε τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος- λόγω κορονοϊού - από τα δημοτικά τέλη, δεν έκανε όμως το ίδιο και στους πολιτιστικούς συλλόγους».

Η κατάσταση αυτή των πολιτιστικών συλλόγων, που οδηγούνται μαθηματικά στο κλείσιμο, είναι και η αιτία που οδήγησε το σύλλογο, μαζί με αυτόν των Μικρασιατών να πάρουν την πρωτοβουλία για κάλεσμα σύσκεψης των πολιτιστικών φορέων της περιοχής στις 16/10. «Στη σύσκεψη αυτή θέλουμε να ανταλλάξουμε σκέψεις τόσο για τα οικονομικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε, όσο και για ζητήματα όπως με ποιες προϋποθέσεις μπορούμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία των τμημάτων μας ή να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις». Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική τόσο στις δημοτικές αρχές, όσο και στους τοπικούς βουλευτές, τονίζοντας ότι πρακτικά «κανένας δεν ενδιαφέρεται για τους πολιτιστικούς συλλόγους» και για τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν. Θα είναι τελικά «μία συνάντηση για την επιβίωση του Πολιτισμού και των Συλλόγων που τον υπηρετούν».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το πώς τελικά καταφέρνει και επιβιώνει οικονομικά ο Σύλλογος, τόνισε ότι αυτός στηρίζεται στη συνδρομή των 10 ευρώ το χρόνο των 200 περίπου ταμειακά εντάξει μελών, στο ότι τα μέλη του Δ.Σ με φιλότιμο συνεισφέρουν σταθερά από την τσέπη τους, καθώς και από τα έσοδα των εκδηλώσεων, ενώ τα πάγια έξοδα του μήνα είναι περίπου 600 ευρώ. Μάλιστα είπε ότι και η ΔΕΥΑΒ τους υποχρεώνει τα τελευταία 2 χρόνια να πληρώνουν τα τέλη, ενώ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε παλιότερα. Εδώ εξέφρασε και την πικρία του, τονίζοντας ότι : «Κάποιοι με ψεύτικα προφίλ στο fb λένε ότι τα κονομάμε από τις εκδηλώσεις και άλλες κακεντρέχειες. Όλα είναι διαφανή. Ας έλθουν να αναλάβουν, αυτοί που αμφιβάλουν, το Δ.Σ». Αναφερόμενος στα προβλήματα με το χώρο που στεγάζεται ο Σύλλογος, σημείωσε ότι ο δήμος απαντά ότι δεν υπάρχει χώρος στην περιοχή για παραχώρηση , «ενώ εάν υπήρχε βούληση, θα υπήρχε λύση».

Άσκησε ακόμη κριτική στην ΚΕΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς η ΚΕΠΑ με διάφορους τρόπους προσπαθεί να κλείσει τους πολιτιστικούς συλλόγους και αυτό το λέω με πίκρα». Σημείωσε τη μη συνεργασία της ΚΕΠΑ με το ντόπιο δυναμικό, καθώς και ότι «η ΚΕΠΑ δεν μας καλεί για συνεργασία χρόνια τώρα» και υποστήριξε ότι «ας έκανε μία εκδήλωση λιγότερη και με τα χρήματα αυτά να ενίσχυε τη λειτουργία και δράση των πολιτιστικών συλλόγων και υπήρχαν τρόποι γι’ αυτό». Επίσης αναφερόμενος για το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (σε συνεργασία με την αντιδημαρχία τουρισμού) σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν έρχονται, αλλά και την ίδια μέρα βάζουν παράλληλες εκδηλώσεις». Η κριτική προς την ΚΕΠΑ συνεχίστηκε και στην αναβολή των προγραμματισμένων εκδηλώσεων το Μάρτιο από μέρους της και την επανέναρξή τους το Σεπτέμβρη, εκφράζοντας την απορία του σχετικά με τα κριτήρια, ζητώντας ουσιαστικές απαντήσεις.

Τέλος αναφερόμενος στη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο,  τόνισε με πίκρα: «Προσπαθήσαμε αλλά λόγω κορονοϊού δεν τα καταφέραμε. Είχαμε ετοιμάσει τον Απρίλιο παράσταση (αυτή τη φορά Δράμα) με τίτλο «Το πανηγύρι». Ελπίζουμε όμως να μπορέσουμε να την ανεβάσουμε μέχρι τέλος της χρονιάς και θα είναι για τη μνήμη του αξέχαστου Νίκου Μποζίνη».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής