breaking news Νέο

Στη Ρωσία ετοιμάζονται να διαθέσουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο το εμβόλιο sputnik - v για την προστασία από το νέο κορονοϊό

Στη Ρωσία ετοιμάζονται να διαθέσουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο το εμβόλιο sputnik - v για την προστασία από το νέο κορονοϊό

Από τη μία η καθυστέρηση στην εξέλιξη της παραγωγής του πολυπόθητου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού από τη φαρμακευτική βιομηχανία Johnson and Johnson, που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της, επειδή ένας από τους εθελοντές συμμετέχοντες σε αυτήν ασθένησε για άγνωστους λόγους. Από την άλλη η Astra Zeneca P/c το Σεπτέμβριο ανέστειλε την κλινική δοκιμή μεγάλου εύρους του δικού της πειραματικού εμβολίου, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας εθελοντή συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κι αν για τις δυο αυτές φαρμακευτικές βιομηχανίες η εξέλιξη της παραγωγής του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού μπαίνει στον «πάγο», στη Ρωσία ετοιμάζονται να διαθέσουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο το εμβόλιο sputnik - v, για την προστασία από το νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ρωσικού ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Rus Sian Direct Investment Fund - RDIF) Κίριλ Ντμιτρίεφ.

«Θεωρούμε ότι το εμβόλιο θα διατεθεί προς ευρεία χρήση στη Ρωσία στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου», δήλωσε ο Ντμιτρίεφ στο Ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία -24.

Για το εν λόγω εμβόλιο, μίλησε και αξιωματούχος του Ρωσικού Υπουργείου Υγείας, εκθειάζοντας την αποτελεσματικότητα της προστασίας που προσφέρει. «Είναι αδύνατον να μολυνθεί κάποιος ή να μολύνει άλλους με κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό του», δήλωσε η κύρια εμπειρογνώμων του Υπουργείου Υγείας σε ζητήματα θεραπείας και γενικής ιατρικής πρακτικής του Υπουργείου Υγείας Αξάνα Ντράπκινα, κατά την διάρκεια ομιλίας της στην online διάσκεψη με θέμα «Πανδημία 2020: προκλήσεις, αποφάσεις, συνέπειες».

Πρόσθεσε, δε πως μετά τον εμβολιασμό με το sputnik - v τα αντισώματα εμφανίζονται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, όπως και ότι το 10% όσων έχουν συμμετάσχει στον εμβολιασμό παρουσιάζει χαμηλό πυρετό.

 

Ο Ολυμπιονίκης του τζούντο και περήφανος πόντιος Βαλέριος Ασλανίδης που έκανε το ρωσικό εμβόλιο sputnik - v

Όμως τι λέει και ο Ολυμπιονίκης του τζούντο Βαλέριος Ασλανίδης, που έκανε το ρωσικό εμβόλιο sputnik - v κατά της νόσου;

«Έκανα το εμβόλιο στη Μόσχα πριν από τέσσερις ημέρες. Με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος μου από την πάλη, ένας πρωταθλητής της Σοβιετικής Ένωσης και μου είπε μπορώ να το κάνω όποτε θέλω» ανέφερε στο sputnik gr.

Ο 67χρονος Ολυμπιονίκης που ζει μόνιμα στην Ανάπα της Ρωσίας, ανέφερε ακόμα πως οι γιατροί του συνέστησαν τις επόμενες ημέρες να προσέχει και να τους ενημερώσει αν παρουσιάσει συμπτώματα, όπως πυρετό. Αν πάνε όλα καλά, τότε 21 ημέρες μετά το πρώτο εμβόλιο θα κάνει και τη δεύτερη δόση.

Ο κ. Ασλανίδης, που είναι πρόεδρος της Τοπικής Ελληνικής Κοινότητας στην Ανάπα, σημείωσε πως «ο κορονοϊός δεν ήρθε για μερικούς μήνες, αλλά θα κρατήσει καιρό και πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο. Δεν γίνεται να ζούμε μόνο με μάσκες και να μην πηγαίνουμε στις δουλειές μας».

Ωστόσο, αρκετές χώρες έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα του sputnik - v. Το σίγουρο πάντως είναι ότι έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι των φαρμακευτικών βιομηχανιών για την παραγωγή του σωτήριου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, με τον ανταγωνισμό στο αποκορύφωμά του.

Πολλώ δε μάλλον όταν στην έρευνα αυτή έχει μπει και η Ρωσία, η οποία έχει να επιδείξει θαύματα στην ιατρική. Σε κάθε περίπτωση ο ερχομός του 2021 αναμένεται να φέρει και την ελπίδα ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της νόσου, που επί του παρόντος έχει γίνει ο εφιάλτης σε παγκόσμιο επίπεδο σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής