breaking news Νέο

ΚΕΔΕ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ΥΠΕΣ για τη μεταφορά κονδυλίων 2 εκατ. ευρώ

ΚΕΔΕ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ΥΠΕΣ για τη μεταφορά κονδυλίων 2 εκατ. ευρώ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών να μεταφέρει, αιφνιδιαστικά, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου, ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ των δήμων στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών των ΟΤΑ.

Η αίτηση κατατέθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο ΣτΕ, από τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, και σύμφωνα με αυτή οι λόγοι ακυρώσεως της απόφασης, συνίστανται στο γεγονός ότι εκδόθηκε κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, καθώς ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΥΠΕΣ, η οποία συζητήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση ακόμη και των “γαλάζιων” αιρετών, που υποστήριξαν ότι ο υπουργός αποφάσισε παράνομα και αυθαίρετα, χωρίς να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των δήμων, να μεταφέρει σημαντικούς πόρους που προορίζονται για τα δημοτικά ταμεία, προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες της ΕΕΤΑΑ στην υποστήριξη των δήμων ανά τη χώρα.

Επιπλέον, η de facto απόφαση του Τάκη Θεοδωρικάκου, εξόργισε τα τους δημάρχους - μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, δεδομένου ότι το ΥΠΕΣ υφαρπάζει κονδύλια τω δήμων και μάλιστα σε μια περίοδο που οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ για το 2020 έχουν εκτροχιαστεί, λόγω της πανδημίας, με το έλλειμμα για φέτος να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ.

«Η κίνηση του υπουργού είναι απαράδεκτη και παράνομη και προσβάλλει την αυτοδιοίκηση και τους αυτοδιοικητικούς. Για το λόγο αυτό ομόφωνα αποφασίσαμε να ζητήσουμε την ανάκλησή της και αν δεν γίνει αυτό θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη», δήλωσε στο makthes.gr ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, διευκρινίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις με βάση το νόμο, πρέπει να λαμβάνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, αλλιώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

 

Το ιστορικό

Όπως αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης προς το ΣτΕ, με το Α.Π. 8778/7-07-2020 έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) η εταιρεία αιτήθηκε προς τον υπουργό Εσωτερικών την αύξηση της οικονομικής της ενίσχυσης μέσω Κεντρικών Αυτελών Πόρων των δήμων για το έτος 2020.

Την 30-09-2020 εστάλη έγγραφο της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (εφεξής Κ.Ε.Δ.Ε.) προκειμένου να προβεί στις «νόμιμες ενέργειες», ήτοι τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης όπως προβλέπει η παρ. 6 του άρθρ. 16 ν. 1518/1985.

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε με την 536/6-10-2020 απόφαση του απεφάνθη την αναβολή της συζήτησης του εν λόγω θέματος της επιχορήγησης της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. προκειμένου να κληθεί η Διοίκηση αυτής για νέα συζήτηση. Και ενώ δεν ελήφθη σύμφωνη θετική γνώμη από την ΚΕΔΕ, εκδόθηκε η ήδη προσβαλλόμενη- 65390/7-10-2020 απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα « Απόδοση ποσού 2.000.000 ευρώ από τους ΚΑΠ έτους 2020 στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών στην υποστήριξη των Δήμων».

Για αυτούς του λόγους το Δ.Σ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να αιτηθεί την ανάκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών της προσβαλλόμενης απόφασης, και σε διαφορετική περίπτωση τη ακύρωση αυτής με τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής