breaking news Νέο

Θανάσης Δέλλας : «Υπάρχει ευαισθησία. Η Δημοτική Αρχή είναι εκεί, για να δώσει λύσεις»

Θανάσης Δέλλας : «Υπάρχει ευαισθησία. Η Δημοτική Αρχή είναι εκεί, για να δώσει λύσεις»

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα», στο δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα, έδωσε τη Δευτέρα 19/10 ο Θανάσης Δέλλας, δημοτικός σύμβουλος Βέροιας και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Ξεκινώντας με αφορμή και την επέτειο της νίκης του ΠΑΣΟΚ (18/10)- εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στον πολιτικό αυτό χώρο- τόνισε ότι το κόμμα αυτό «έδωσε στον τόπο πολλά και τα περισσότερα ήταν θετικά».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς αντιμετωπίστηκαν λόγω πανδημίας τα ζητήματα έναρξης της σχολικής χρονιάς στην Α/Θμια Εκπαίδευση (στα 65 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Δήμου), τονίζοντας ότι «κάναμε ό,τι μπορέσαμε» και πως «υπήρχε ήδη χαρτογράφηση και ιεράρχηση στόχων από την καλοκαιρινή περίοδο». Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ζήτημα των καθαριστριών, σημειώνοντας ότι «ο αριθμός σήμερα είναι ικανοποιητικός» και πως «η δημοτική αρχή παρενέβη, ώστε να διορθωθεί ο αρχικός κυβερνητικός προγραμματισμός». Εκτίμησε όμως την ανάγκη «οι καθαρίστριες να είναι με μόνιμη σχέση εργασίας», ενώ εξέφρασε και την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό αλλοδαπών καθαριστριών.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των λειτουργικών δαπανών (που καθορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και φυσικά δεν είναι επαρκείς) τόνισε με έμφαση ότι «εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης με πλήρη διαφάνεια, για να γνωρίζει κάθε σχολείο το τι και πώς». Αναφέρθηκε ακόμη σε πρωτοβουλίες που πήρε η Επιτροπή, όπως αγορά θερμομέτρων και απολυμάνσεις. Φυσικά δεν έλειψε και η κριτική του προς την πολιτεία σχετικά με τα ζητήματα σχολικής στέγης, ενώ για τη Δημοτική Αρχή τόνισε ότι «Υπάρχει ευαισθησία. Η Δημοτική Αρχή είναι εκεί, για να δώσει λύσεις». Επίσης έδωσε απαντήσεις και για άλλα ζητήματα αρμοδιότητάς του, όπως το ζήτημα των κυλικείων, σημειώνοντας ότι «αντιμετωπίζουμε με ευαισθησία τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους διαχειριστές τους και μεθοδεύουμε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις γι’ αυτούς».

Επίσης στο πλαίσιο διαφάνειας αλλά και ορθής διαχείρισης των χρημάτων που διατίθενται, αναφέρθηκε στη νέα συμφωνία για τηλέφωνο και ίντερνετ «που εξοικονομεί πόρους», όπως και ανάλογες παρεμβάσεις στους συναγερμούς, στα υλικά απολύμανσης κ.α.

Επίσης αναφορά έκανε στο ζήτημα που έχει προκύψει στους κατοίκους των Ριζωμάτων (υπάρχουν ανάλογα και σε άλλα χωριά του Δήμου) με το Κτηματολόγιο, τονίζοντας με εμφανή συγκίνηση ότι αυτά ξεκινούν από ενδιαφέρον για τους κατοίκους, χωρίς μικροκομματικούς λογαριασμούς, γιατί «από τα μικρά χρόνια δούλεψα στα χωράφια αυτά και τα ξεπέτρεψα». Αναφερόμενος στο ιστορικό σημείωσε ότι «από 3/9/1925 οι 125 κάτοικοι αγόρασαν το αγροτοδασόκτημα Ριζωμάτων και μάλιστα παίρνοντας επώδυνο δάνειο. Το αγόρασαν δηλαδή με ιδρώτα και αίμα και έρχεται σήμερα, 95 χρόνια μετά, το κράτος σαν σύγχρονος κοτζαμπάσης να ζητήσει μερίδιο». Γεγονός που φάνηκε με την ευκαιρία της κατάρτισης του Κτηματολογίου, που παρουσιάζει το κράτος ως ιδιοκτήτη του 24% της έκτασης. Και να φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι πλήρωναν όλους τους κάθε είδους φόρους». Επίσης αναφέρθηκε σε σταθμούς του μέχρι τώρα αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης προς τους κατοίκους, που είναι η παρέμβαση του βουλευτή Λ. Τσαβδαρίδη που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και την κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, χωρίς όμως να έχει δοθεί ακόμη απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό, κάτι το οποίο θα έχει ως επόμενο βήμα την «κατάθεση τροπολογίας σε νομοσχέδιο από μέρους του ΚΙΝΑΛ», όπως πληροφόρησε ο Θανάσης Δέλλας. Αναφέρθηκε ακόμη στα βήματα που γίνονται τώρα, όπως ενστάσεις κατοίκων προς το Κτηματολόγιο, ενώ κάλεσε τους κατοίκους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, με βασικό αίτημα το «δεν θα ξαναγοράσουμε τη γη μας», καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση «ν’ ανοίξει επιτέλους τ ’αυτιά της», ενώ προειδοποίησε ότι το επόμενο 15θήμερο θα υπάρχει συγκέντρωση των κατοίκων στην πλατεία Δημαρχείου, αν δεν δοθεί λύση. Τέλος, απαντώντας στη κριτική της παράταξης Παυλίδη, σημείωσε ότι «μας κατηγορούν, γιατί πράξαμε επί του θέματος και όχι γιατί δεν πράξαμε» και κάλεσε όλους για συμπόρευση, «γιατί κανείς δεν περισσεύει, όλοι όσοι θέλουν να συμβάλλουν, είναι καλοδεχούμενοι. Το όλο πρόβλημα είναι επιβίωση για τους κατοίκους».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής