breaking news Νέο

Χρυσή Αυγή: Η πρόεδρος «άδειασε» την εισαγγελέα, ζήτησε διευκρινίσεις -Η δίκη διεκόπη για σήμερα

Χρυσή Αυγή: Η πρόεδρος «άδειασε» την εισαγγελέα, ζήτησε διευκρινίσεις -Η δίκη διεκόπη για σήμερα

Ραγδαίες ήταν χθες οι εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου πήρε τον λόγο και τοποθετήθηκε απέναντι στην εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ζήτησε από την εισαγγελέα να εξετάσει αν είχε εκδοθεί στο παρελθόν βούλευμα για παραβίαση περιοριστικών όρων από τον καταδικασθέντα Γιάννη Λαγό, για τον οποίον η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου στην πρότασή της δεν ανέφερε ότι το 2015 παραβίασε τον περιοριστικό όρο του κατ' οίκον περιορισμού υπό προϋποθέσεις και στην τοποθέτησή της είπε πως άπαντες οι καταδικασθέντες είχαν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, επισήμανε ότι βάσει των όσων είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του Αρτ. Ματθαιόπουλου, υπάρχει βούλευμα που αναφέρεται σε παραβίαση περιοριστικών όρων κατά το παρελθόν από τον Γ. Λαγό και ζήτησε, εφόσον υπάρχει, να προσκομιστεί στο δικαστήριο, «αδειάζοντας» τη χθεσινή τοποθέτηση της εισαγγελέως.

Σύμφωνα με το Golden Dawn Watch, η πρόεδρος δήλωσε σχετικά τα εξής: «Ανέφερε η κα Εισαγγελέας ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν όρους διαμονής και ότι τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο συνήγορος του Μαθαιόπουλου κος Ματαλιωτάκης, που ανέγνωσε κάποια έγγραφα [στα οποία - αναφέρεται στη δήλωση Καμπαγιάννη] ότι ο κατηγορούμενος Λαγός σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην εισαγγελική εισήγηση έχει παραβιάσει όρους διαμονής. Το δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να αναζητηθεί επιμελεία εισαγγελίας τυχόν βούλευμα που αφορά παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Λαγό και να το προσκομίσει στο δικαστήριο».

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του ευρωβουλευτή πάντως, ορθώς η εισαγγελέας δεν αναφέρθηκε σε αυτό, καθώς έχει εκδοθεί μεταγενέστερο βούλευμα το 2019, προκειμένου ο κ. Λαγός να ταξιδεύσει στις Βρυξέλλες, στο οποίο δεν αναφέρεται παραβίαση όρων.

Επιπλέον, η κα Λεπενιώτη παρατήρησε ότι στην πρότασή της η κα Οικονόμου είχε κάνει λόγο για «λευκό ποινικό μητρώο» πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου και ελάχιστων άλλων, που είπε ότι έχουν καταδικαστεί για «χαμηλής απαξίας αδικήματα», πλην όμως ξέχασε να αναφερθεί σε άλλους 11 κατηγορούμενους, κάποιοι από τους οποίους έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα.

Η εξέλιξη αυτή, που δηλώνει σαφώς δυσαρέσκεια της έδρας απέναντι στην πρόταση της κ. Οικονόμου, οδήγησε το δικαστήριο να ζητήσει από την εισαγγελική λειτουργό, με επιμέλειά της, να διαβιβαστούν στο δικαστήριο οι φάκελοι των συγκεκριμένων καταδικασθέντων.

Η εισαγγελέας υποστήριξε, πάντως, ότι οι συγκεκριμένοι έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους, η πρόεδρος της ζήτησε να επανατοποθετηθεί για όσους ξέχασε και τότε η κα Οικονόμου πρότεινε και γι' αυτούς να έχει η έφεσή τους αναστέλλουσα δύναμη.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο θα μελετήσει όλους τους φακέλους, καθώς το αν κριθεί κάποιος ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι κομβικής σημασίας θέμα για το αν θα του δοθεί ή όχι ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσώπων που η κ. Οικονόμου συμπεριέλαβε στην πρότασή της για χορήγηση αναστολών είναι και οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και είναι ελεύθεροι. Δεν εξειδίκευσε την ποινή των 13 μηνών που είχε επιβληθεί το 1979 στον Νίκο Μιχαλολιάκο για την υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες.

Τελικώς, το δικαστήριο διέκοψε και θα συνεχιστεί σήμερα στις 11:00.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής