breaking news Νέο

Ν. Χρηστάκης : «Μασκοφόροι ως το 2022!»

Ν. Χρηστάκης : «Μασκοφόροι ως το 2022!»

Την ώρα που το ένα μετά το άλλο σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ στη χώρα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να ανακοινώνει 667 κρούσματα κορονοϊού, αριθμός που αποτελεί την υψηλότερη καταγραφή από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, αλλά συνάμα και τους 11 θανάτους που καταγράφηκαν στη χώρα μέσα σε μόλις 24 ώρες τη Δευτέρα, μία καταγραφή που θεωρείται υψηλή, έρχεται και η κάθε άλλο παρά αισιόδοξη εκτίμηση του Νικόλα Χρηστάκη, καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ, πως θα είμαστε... μασκοφόροι ως το 2022!

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η ανθρωπότητα δεν θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα ως το 2024, ενώ ως εκείνη τη χρονιά θα είναι ορατές και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Χρηστάκης, μιλώντας με αφορμή το νέο του βιβλίο που έχει θέμα τον κορονοϊό, εξέφρασε την πρόβλεψη ότι η πανδημία θα συνεχισθεί ως το 2022. Ενώ εκτίμησε πως ακόμα κι αν βρεθεί το σωτήριο εμβόλιο το 2021, θα χρειασθεί - τουλάχιστον - ένας χρόνος, για να παραχθεί και να αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Πλην όμως άφησε και μια νότα αισιοδοξίας όσον αφορά στην εξέλιξη του ιού, σημειώνοντας πως «υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να μειώσει την επιθετικότητά του, γεγονός σύνηθες. Δεν θα θέλει να μας σκοτώσει. Γιατί, αν μας σκοτώσει, θα είναι σαν να σκοτώνει την ίδια του την ύπαρξη».

 

«Ο κορονοϊός χειρότερος από τη γρίπη»

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη, η πανδημία ενδέχεται να επιφέρει πολλές κοινωνικές αλλαγές, όπως η αύξηση της ανεργίας και η καθιέρωση της εργασίας από το σπίτι.

Ο ίδιος, όμως, όπως υποστηρίζει, «ο κορονοϊός είναι χειρότερος από τη γρίπη και η δεύτερη χειρότερη πανδημία μετά την ισπανική γρίπη, ωστόσο δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο η ευλογιά, η βουβωνική πανώλη, η χολέρα».

Το δε βιβλίο του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα έχει τίτλο «Το βέλος του Απόλλωνα» και μέσα από αυτό προσπαθεί να τοποθετήσει τον κορονοϊό στην ιστορία των πανδημιών. Άλλωστε, κατά τον καθηγητή κ. Χρηστάκη, «οι πανδημίες υπήρξαν και θα υπάρχουν. Αποτελούν μέρος τη ανθρώπινης ύπαρξης».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο κ. Χρηστάκης συγκαταλέγεται μέσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως (περιοδικό «Time»).

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής