breaking news Νέο

Πλήττεται ο κλάδος των σχολικών κυλικείων από την πανδημία

  • Πλήττεται ο κλάδος των σχολικών κυλικείων από την πανδημία
  • Πλήττεται ο κλάδος των σχολικών κυλικείων από την πανδημία
  • Πλήττεται ο κλάδος των σχολικών κυλικείων από την πανδημία
  • Πλήττεται ο κλάδος των σχολικών κυλικείων από την πανδημία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων της Ημαθίας, καθώς οι εξελίξεις από την πανδημία έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στον κλάδο, λόγω της μείωσης της ζήτησης των προϊόντων τους, από τους μαθητές και ζητούν ουσιαστική στήριξη από τους αρμόδιους φορείς.

Το Σωματείο Κυλικείων Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/10/2020, για τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου και όσα είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις που θα ακολουθήσει, τονίζοντας:

«Παρόλο που τηρούνται όλες οι υγειονομικές αρχές και οι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς είναι εντατικοί,  ο τζίρος έχει μειωθεί δραματικά, λόγω του φόβου της πανδημίας, αγγίζοντας το 40 με 60%. Το αποτέλεσμα της 6μηνης αναστολής των σχολικών κυλικείων δημιούργησε πολλά οικονομικά προβλήματα σε πολλές οικογένειες. Δεν μπορούμε πλέον λόγω της κατάστασης που βιώνουμε να ανταπεξέλθουμε στις επιχειρηματικές μας υποχρεώσεις.

Ως κλάδος ζητάμε:

-Την μείωση των ενοικίων από τους δήμους μας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 12/10/2020, ν.ΥΠ4735, άρθρο 44 της κυβέρνησης.

- Την μείωση εισφορών ΕΦΚΑ.

- Την ενίσχυση από περιφέρειες με επιδότηση.

- Τέλος την δωρεάν διάθεση δεκατιανού γεύματος (σάντουιτς - πίτα - χυμό) σε κάθε παιδί μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο λειτουργεί με επιτυχία στην Κύπρο. Πρόγραμμα το οποίο θα έχει φαγητό δωρεάν κάθε ένα παιδί της χώρας, μέσω του σχολικού κυλικείου και ταυτόχρονα θα ανοίξουν κύκλοι εργασίας (εργατικό δυναμικό  - προμηθευτές)».

Το πιο σημαντικό από τα αιτήματά τους, είναι τα σχολικά γεύματα που πρέπει να περάσουν στα χέρια των άμεσα υγειονομικών υπευθύνων, που δεν είναι άλλοι παρά οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων. Η σίτιση των σχολείων να γίνεται ως δεκατιανό και όχι ως μεσημεριανό για να μπορούν να σιτίζονται την ώρα λειτουργίας του σχολείου μέσω κυλικείων, με πιστοποιημένα προϊοντα όλοι οι μαθητές. Καθώς το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» από την πρώτη στιγμή υλοποίησής του, η πολιτεία εκχώρησε την μέριμνα για προγράμματα σίτισης των μαθητών σε ιδιωτικούς φορείς, ενώ στην Ημαθία στο πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο 3 σχολεία.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Κυλικείων Ημαθίας παραβρέθηκε, επίσης, στη Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, όπου παρόν ήταν και ο Ευστράτιος Σιμόπουλος, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, ο οποίος συντάσσεται υπέρ της δωρεάν παροχής δεκατιανού σε όλους τους μαθητές και εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

H κυρία Γεωργία Τζέτζιου πρόεδρος του Σωματείου Κυλικείων Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και μέλος στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Ελλάδας, έχει έρθει σε επαφή με αρμόδιους του Δήμου, κάνοντας χρήση την απόφαση του ΦΕΚ, για να περάσει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι κυλικειάρχες πάντως τονίζουν, ότι δεν υπάρχει λόγος οι γονείς ν' ανησυχούν και ότι μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους να ψωνίζουν από τα κυλικεία, γιατί ελέγχονται από τρία Υπουργεία και από τον ΕΦΕΤ, έχουν όλες τις πιστοποιήσεις, τηρούνται οι αποστάσεις όταν τα παιδιά πηγαίνουν να ψωνίσουν, καθώς τα διαλείμματα στα σχολεία λόγω της πανδημίας είναι περισσότερα, για να αποφεύγονται οι συνωστισμοί και κάνουν πολύ συχνά απολυμάνσεις.

 

Ε.Β.


Σιμόπουλος
Συνέλευση Θεσσαλονίκη
Συνέλευση Βέροια

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής