breaking news Νέο

Στέργιος Ζυγουλιάνος : «Κληθήκαμε να κάνουμε πράξη με αξιοπρέπεια όλα όσα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση»

Στέργιος Ζυγουλιάνος : «Κληθήκαμε να κάνουμε πράξη με αξιοπρέπεια όλα όσα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση»

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε ο Στέργιος Ζυγουλιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών νομού Ημαθίας.

Στην αρχή της συνέντευξης σημείωσε με νόημα : «Έρχομαι σε «ένα χώρο γνώριμο από παλιά, αισθανόμενος ακόμη την παρουσία του Πέτρου» (σ.σ. Μπούθα, ιδρυτή της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και του ραδιοφώνου). Η αρχή του ήταν δυναμική, με μία καταγγελία κατά του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ζαριφόπουλου με αφορμή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, όπου με τη φράση του «Πολλοί λογιστές έχουν στοιχεία του taxis των πελατών τους και θα μπορούσαν να κάνουν μία υπεύθυνη δήλωση ή εξουσιοδότηση και να εμφανίζεται σαν πελάτης αλλά να μην είναι» ουσιαστικά ενοχοποιούσε  τον κλάδο των Φοροτεχνικών. Σημείωσε ότι «ο κος υφυπουργός κατέστησε ένοχο συλλήβδην όλο τον κλάδο, ενώ να θυμίσουμε ότι τους κωδικούς του taxis κάθε πολίτη δυνητικά μπορούν να έχουν και διάφορες άλλες επαγγελματικές ομάδες στο πλαίσιο παροχής ειδικών υπηρεσιών σε πολίτες, όπως πολιτικοί μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, μελετητές για προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α. Κατά συνέπεια ως κλάδος θεωρούμε την αναφορά μόνο για τον κλάδο μας τουλάχιστον ατυχή και προσβλητική για την τιμή και την υπόληψή του, πάνω στην  ευθύνη του οποίου χτίστηκε και λειτουργεί η καρδιά της οικονομίας και των δημοσιονομικών της χώρας. Γι’ αυτό και ζητάμε να παραδεχτεί ότι πρόκειται για ατυχή έκφραση από μέρους του».

Αναφερόμενος στη νέα πραγματικότητα που βιώνει ο κάδος αλλά και γενικότερα η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας λόγω covid, τόνισε ότι από το Μάρτιο του 2020 καθημερινά όλο και κάτι προέκυπτε από μέρους των κυβερνητικών κατευθύνσεων και μάλιστα άμεσα πραγματοποιήσιμο, γεγονός που σήμαινε αυξημένο φόρτο στον κλάδο. «Κληθήκαμε να κάνουμε πράξη με αξιοπρέπεια όλα όσα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση». Με αφορμή και την 34χρονη παρουσία του στον επαγγελματικό χώρο («Με 13 ώρες εργασία την ημέρα», όπως τόνισε), σημείωσε την ανάγκη ουσιαστικής αμοιβής των όσων προσφέρουν οι Φοροτεχνικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις επισκέψεις των πολιτών σε άλλους επαγγελματίες π.χ Μηχανικούς, Γιατρούς κ.α., τονίζοντας : «Οι Λογιστές Φοροτεχνικοί αν δεν κρατηθούν προσηλωμένοι στην αρμοδιότητά τους, αργά ή γρήγορα θα υποστούν ανυπολόγιστες βλάβες στην ποιότητα της δουλειάς τους, η οποία θα εμφανιστεί στις πλάτες των πελατών τους. Καλούμε λοιπόν τους φορολογούμενους, ιδιώτες και επιχειρηματίες, να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει και να μη ζητούν τα πάντα από τους Λογιστές». Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης και των προβλημάτων του κλάδου το παραμύθι του Oliver Clerc (Γάλλου συγγραφέα-φιλόσοφου) : «Αν βάλετε ένα βάτραχο σε μια κατσαρόλα με νερό και αρχίσετε να το θερμαίνεται αργά, ο βάτραχος σταδιακά θα προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του με αυτή του νερού. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, δεν θα μπορεί πλέον να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του και θα προσπαθήσει να πηδήξει έξω από την κατσαρόλα. Όμως δυστυχώς σε αυτό το σημείο είναι αδύνατο να το σκάσει, επειδή ήδη έχει σπαταλήσει όλη του την ενέργεια. Συνεπώς ο βάτραχος βράζει μέχρι που να πεθάνει. Αν στη θέση του βατράχου βάλουμε το λογιστή, τότε ενδεχομένως θα δούμε σ’ αυτό το παραμύθι τον κλάδο, καθώς και την όλη κατάσταση που βιώνει τόσα χρόνια στην επαγγελματική κονίστρα. Ας αναλογιστούμε λοιπόν κι ας βρούμε δύναμη μέσα μας, ώστε ν’ αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις».

Αναφερόμενος στην εικόνα που έχει από την οικονομία τόνισε ότι «η αγορά είναι πεσμένη. Στο εμπορικό κομμάτι της, έχουμε πτώση 40-50%, ενώ στην εστίαση προσπαθούν να βγουν από τη χασούρα που έχουν ορισμένοι, όμως δυστυχώς με λάθος τρόπο π.χ μην τηρώντας αποστάσεις, αριθμό τραπεζιών και καθήμενων κλπ. Φυσικά και κάποιοι, όπως συμβαίνει πάντα στις περιόδους κρίσεις, βγήκαν κερδισμένοι, όπως π.χ οι μεταφορές». Εκτίμησε μάλιστα ότι «μέχρι το 2024 η κατάσταση θα είναι δύσκολη», ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του για τα περίφημα χρήματα που έπεσαν στην αγορά, λέγοντας ότι «θα έπρεπε τα λεφτά να πέσουν με άλλο τρόπο», ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί κριτικά και στο επίδομα-βοήθημα προς επαγγελματίες που δόθηκε μόνο για μία φορά προς αυτούς.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης υπήρχε συζήτηση για την άλλη «μεγάλη του αγάπη», όπως εκμυστηρεύτηκε, που εκφράστηκε με τη δημιουργία στο fb της ομάδας με τίτλο «Παλιές φωτογραφίες της Βέροιας». Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 με οικογενειακές φωτογραφίες και σήμερα έφτασε να αριθμεί 11.000 μέλη (μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα) και με πάνω από 5.000 αναρτημένες ΦΩΤΟ. Μάλιστα τόνισε ότι και ο ίδιος συλλέγει πλέον ΦΩΤΟ, πληρώνοντάς τες με τη συμμετοχή του σε δημοπρασίες. Το γιγάντεμα της ομάδας τον οδήγησε στη δημιουργία ομάδας από 10 συντονιστές για τη διαχείρισή της.

Στόχος συνολικά της προσπάθειας αυτής είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Βέροιας μέσω των ΦΩΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο εκθέσεις, υπάρχει αξιοποίηση του υλικού της από τα τοπικά ΜΜΕ για αφιερώματα, εκδόθηκαν βιβλία, ενώ έγινε η αφορμή για να ξανασυναντηθεί ένας κόσμος που είχε απομακρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σημείωσε την απόκτηση αρχείου σχετικά με την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα και την πρόθεσή του για τη δημιουργία σχετικού βιβλίου-άλμπουμ. Επίσης τόνισε την ύπαρξη παρόμοιων αρχείων από την ΚΕΠΑ και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των δράσεων τους. Τέλος κατέληξε με την έκκληση «όλοι και όλες ν’ ανοίξουν τα σεντούκια τους, βγάζοντας τις παλιές τους φωτογραφίες», ενώ για τη νέα γενιά να φωτογραφίζουν τη Βέροια με τα κινητά τους, γιατί σε 30 χρόνια αυτές θα είναι πλέον «οι παλιές φωτογραφίες της Βέροιας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής