breaking news Νέο

ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ : Με 158 «ναι» υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο απο τη Βουλή

  • ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ : Με 158 «ναι» υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο απο τη Βουλή
  • ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ : Με 158 «ναι» υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο απο τη Βουλή

Αποτελεσματικό, κοινωνικά ευαίσθητο και επιχειρησιακά λειτουργικό χαρακτήρισε τον πτωχευτικό κώδικα που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας και επεσήμανε ότι ο νέος νόμος δεν θα ισχύσει άμεσα.

«Μπορεί ο νόμος να ψηφίζεται σήμερα, όμως θα χρειαστεί χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του, καθώς συνεκτιμώνται οι υφιστάμενες καταστάσεις. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει αναστολή πλειστηριασμών έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά και αναστολή εκπλήρωσης άλλων φορολογικών υποχρεώσεων», είπε ο υπουργός Οικονομικών κλείνοντας με την ομιλία του τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αποτέλεσε αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του.

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων που είχαν προκαλέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, 158 βουλευτές υπερψήφισαν, ενώ 140 βουλευτές καταψήφισαν.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θεσμοθετείται πλέον ως μια πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

«Αποτελεί ένα μόνιμο πρόγραμμα. Δεν έχει διάρκεια ή προθεσμία λήξης», είπε και πρόσθεσε πως παρέχεται συνολική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ενώ θεσμοθετείται, πλέον, εξωδικαστικός μηχανισμός, με αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, για χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και Δημόσιο.

«Παρέχουμε μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στον οφειλέτη, ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς χρέη», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «όσο εμείς θα στρέφουμε το βλέμμα μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον, θα αφήνουμε την αντιπολίτευση, να "στρουθοκαμηλίζει" αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν».

 

Νωρίτερα είχε συνεχιστεί η συζήτηση επι του νομοσχεδίου με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο έρχεται για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων «που έχουν διαμορφώσει το ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη των 234 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Μάλιστα, ανέφερε ότι «οι αιτήσεις για υπαγωγή στον «νόμο Κατσέλη», που εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια, ξεπερνούν τις 75.000, με τις μισές να έχουν προσδιοριστεί από τον Ιούνιο του 2021 έως και το 2032, ενώ ελάχιστες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαλλαγή χρεών.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγής Καππάτος τόνισε ότι αυτός που κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί τη ρητορική που ακολουθούσε το 2012-2014, με υπερβολές και ακραίο λόγο.

Για «τελειωτικό χτύπημα» έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «πρόταση φτωχοποίησης της κοινωνίας». «Δεν θα σας επιτρέψουμε να μετατρέψετε τη χώρα σε "εκχερσωμένο χωράφι" για να ευνοήσετε τους οικονομικούς κύκλους που εξυπηρετείτε», ανέφερε. Την χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, επανέφερε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου λέγοντας ότι «εμείς θα το καταψηφίσουμε και θα είναι ο πρώτος νόμος που θα καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν επανεκλεγεί».

Άρη σημερινή συζήτηση μίλησε και ο πρωην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα -το πρωί- στο site της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους διαψεύδουν όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Έρχονται τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, όπου θα ενσωματώνονται και οι αρνητικές συνέπειες από την καθίζηση του τουρισμού», πρόσθεσε.


Σταϊκούρας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής