breaking news Νέο

80 χρόνια μετά -Του Αλέκου Χατζηκώστα

80 χρόνια μετά  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Τιμούμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τιμούμε τον ξεσηκωμό του λαού μας για την απόκρουση του ιταλικού φασισμού και στη συνέχεια τον τιτάνιο αγώνα του κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής (Ιταλίας, Βουλγαρίας Γερμανίας), της κατοχής της πατρίδας μας.

Το Μεταξικό καθεστώς επεδίωκε να μετατρέψει το ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε “τουφεκιά στον αέρα για την τιμή των όπλων”, γιατί δεν πίστευε στη λαϊκή δύναμη και ορμή που έδιωξε έξω από τα σύνορα τον Ιταλό φασίστα εισβολέα. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια όταν η στρατιωτική ηγεσία του καθεστώτος υπέγραψε άρον - άρον την παράδοση της χώρας στους Γερμανούς ναζί, ενώ ακόμα εξελισσόταν το μέτωπο στην Ήπειρο. Όταν ένα μέρος των αστών στήριξαν τους φασίστες κατακτητές, ενώ ένα άλλο έφυγε από τη χώρα μαζί με τους Άγγλους για τη Μέση Ανατολή. Στην πατρίδα μας έμεινε ο λαός της που οργάνωσε την αντίσταση και την απελευθέρωση με επικεφαλής το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ σάλπισε τον ξεσηκωμό, αμέσως με το πρώτο από τα τρία γράμματα του Γενικού Γραμματέα Νίκου Ζαχαριάδη, από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας όπου ήταν φυλακισμένος, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές, από το φασιστικό καθεστώς της Μεταξικής δικτατορίας. “ ... κάθε σπίτι, κάθε βράχος, καλύβα με καλύβα να γίνει μετερίζι του αγώνα...” ήταν το κάλεσμα για γενικό ξεσηκωμό και αγώνα για την απόκρουση του Ιταλού φασίστα επιδρομέα, για μια Ελλάδα με κυρίαρχο το λαό της, με κοινωνική προκοπή.

Η αστική τάξη με την κυβέρνηση και τα κόμματά της γιορτάζουν αυτή την επέτειο πασχίζοντας να περάσουν στις λαϊκές και νεολαιίστικες συνειδήσεις την πολιτική της λεγόμενης “εθνικής ομοψυχίας και ενότητας”, η οποία τάχα κατακτήθηκε τότε και χρειάζεται σήμερα για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, η πανδημία, η όξυνση των αντιθέσεων με την Τουρκική αστική τάξη, ενώ όλα αυτά τα διαχειρίζονται σε όφελος της αστικής τάξης ενάντια στο λαό μας και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όμως, ούτε τότε υπήρξε “εθνική ομοψυχία”, όπως δεν μπορεί να υπάρξει και σήμερα.

80 χρόνια μετά την 28η Οκτώβρη του 1940 και την κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, τα συμπεράσματα αυτής της ηρωικής περιόδου μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες, να φωτίσουν την αναγκαία λαϊκή ενότητα απέναντι στην ψευδεπίγραφη "εθνική ομοψυχία" που επικαλούνται οι εκμεταλλευτές του λαού. Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του '40 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία καθώς οι σημερινές αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων. Τμήμα των εξελίξεων αποτελούν και όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς. Μέρος αυτών των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι και οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και η προσπάθεια να προωθηθούν επικίνδυνες διευθετήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όχημα τη συνεκμετάλλευση και με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής.

Και τότε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν απότοκο των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Ήταν απότοκο της ανάγκης του συστήματος να ξεπερνάει τις οικονομικές κρίσεις, με το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Άξονα (Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας), όσο και των ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης, του πρώτου εργατικού - σοσιαλιστικού κράτους στην ιστορία, που ενέπνεε τους λαούς σε όλες τις χώρες και είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού. Αυτή η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει όσα εκατομμύρια και αν ξοδέψουν η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις και οι δυνάμεις του συστήματος στην προβολή της προσβλητικής θεωρίας των δύο άκρων που εξισώνει ανιστόρητα τον ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Ο φασισμός - ναζισμός αποτελεί παιδί του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Η φασιστική διακυβέρνηση στηρίχτηκε στην καπιταλιστική ιδιοκτησία και τους μονοπωλιακούς ομίλους, όχι μόνο της Γερμανίας. Απογείωσε την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Στηρίχτηκε στην ανοχή που απολάμβανε από το αστικό πολιτικό σύστημα, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιόδου που έστρωσαν το έδαφος στη ναζιστική Γερμανία με την πολιτική τους (π.χ. Συμφωνία του Μονάχου, 1938) για να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση. Τελικά χάρη στη Σοβιετική Ένωση και τον Κόκκινο Στρατό, χάρη στα απελευθερωτικά κινήματα των χωρών της Ευρώπης που ψυχή τους είχαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, γράφτηκε το έπος της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτώβρη δυναμώνουμε την πάλη μας κατά της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί είναι αυτοί που δημιουργούν τις επικίνδυνες για τους λαούς συνθήκες και δεν είναι “οι εγγυητές” της ασφάλειας του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Σήμερα η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αποκτά πραγματικό νόημα μόνο όταν συμβαδίζει με την πάλη:

Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με τον λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής