breaking news Νέο

Η Ο.Αποστόλου από την Ε.Κ.Ε. εκπροσώπησε την PROFEL στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου

Η Ο.Αποστόλου από την Ε.Κ.Ε. εκπροσώπησε την PROFEL στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στην ολομέλεια της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου έλαβε χώρα συνεδρίαση με θέμα «Η κατάσταση της αγοράς των φρούτων, λαχανικών και κρασιού – Η επίδραση των μέτρων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 6 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κλαδικών οργανώσεων που ανέλυσαν το θέμα ενώπιων των Ευρωβουλευτών και απάντησαν στις ερωτήσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών PROFEL εκπροσωπήθηκε από την κ. Ολυμπία Αποστόλου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος.

Η κ. Αποστόλου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων να παραμείνουν ανοιχτές, να μεταποιήσουν τις απαραίτητες ποσότητες και να κρατήσουν τα ράφια των σούπερ-μάρκετ  γεμάτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τόνισε τη σημασία των παρεμβάσεων της Ε.Ε. στην εφαρμογή κοινών κανόνων για τη μετακίνηση των απαραίτητων για τη συγκομιδή εργαζομένων, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης κοινής πολιτικής για την προστασία των εργαζομένων μέσα στο χώρο εργασίας τους και τη διαχείριση των συρροών. Το ολικό κλείσιμο των εργοστασίων σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως στην Ελλάδα, αφού οι βιομηχανίες τροφίμων αναγνωρίζονται ως απαραίτητες επιχειρήσεις για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.

Επίσης, ανέφερε πόσο σημαντικό είναι για τον κλάδο να καταργηθούν οι επιπλέον δασμοί των Η.Π.Α. για τα ευρωπαϊκά μεταποιημένα φρούτα και να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση τους στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το BREXIT. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν εκ νέου την αξία των αγροτών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να σταματήσουν να πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές.

Πολλοί Ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τις προσπάθειες της μεταποίησης των φρούτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συζήτηση, απαντώντας στην κ. Αποστόλου ανέφερε ότι πρόθεση της Ε.Ε. είναι να λύσει μέσω διαπραγματεύσεων το πρόβλημα των δασμών των Η.Π.Α., αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος, δε θα διστάσει να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως μέσο πίεσης. Σχετικά με το BREXIT, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά, με στόχο τη συμφωνία που θα δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα Ευρωπαϊκά τρόφιμα. Τέλος, αναγνώρισε τη σημασία της εφαρμογής ενός ενιαίου πλαισίου στη διαχείριση της πανδημίας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής