breaking news Νέο

Γ. Καρανίκας : «Τα Χριστούγεννα αυτά αναμένεται να είναι «μαύρα» για τον εμπορικό κόσμο»

Γ. Καρανίκας : «Τα Χριστούγεννα αυτά αναμένεται να είναι «μαύρα» για τον εμπορικό κόσμο»

Άδεια ταμεία περιμένουν οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου για φέτος τα Χριστούγεννα εν μέσω κορωνοϊού. Ήδη η εικόνα που επικρατεί στην αγορά είναι απογοητευτική, ενώ οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου για τον γιορτινό τζίρο, ο οποίος αποτελεί το 15% του συνολικού κύκλου εργασιών των καταστημάτων, πέφτουν στο κενό.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τα Χριστούγεννα αυτά αναμένεται να είναι «μαύρα» για τον εμπορικό κόσμο, αφού ο τζίρος δεν προβλέπεται να σημειώσει άνοδο.

Ήδη οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειώσει πτώση της τάξεως του 50% με τον περασμένο Ιούλιο να πηγαίνει λίγο καλύτερα, αλλά εν συνεχεία ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος (όπου ξεκίνησαν τα κρούσματα του δεύτερου κύματος της πανδημίας) ο τζίρος υποχώρησε αρκετά.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι πωλήσεις του λιανεμπορίου κινήθηκαν κοντά στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2018, αλλά πολύ μακριά από τα επίπεδα του 2009, όταν ο τζίρος του Δεκεμβρίου έφτανε τα 5,4 δισ. ευρώ.

Αξίζει δε να επισημανθεί ότι η σωρευτική μείωση του τζίρου του Δεκεμβρίου τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται σε 35%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 2 δισ. ευρώ.

Για φέτος οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, καθώς πολλά στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο τζίρος των γιορτών ενδεχομένως θα κινηθεί στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, ήτοι να απολέσει 1 με 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναβάθμισε την πρόβλεψή του για το εμπόριο αγαθών το 2020, μετά την ανάκαμψη που καταγράφηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο: ανακοίνωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα υποχωρήσει κατά 9,2% τη φετινή χρονιά και θα ανακάμψει κατά 7,2% το 2021. Τον Απρίλιο προέβλεπε πτώση του παγκόσμιου εμπορίου από 13% έως 32% φέτος.

Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την ιστορική ύφεση, στην οποία βυθίστηκε την άνοιξη εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ανάκαμψη του εμπορίου.

Η σπουδαιότητα του εμπορίου στην πορεία της οικονομίας καταδεικνύεται και από την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού να παραμένουν ανοιχτά και τα καταστήματα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές, επειδή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα, όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα».

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής