breaking news Νέο

Εκπρόσωποι κλάδου εστίασης : «Κλείστε μας, αλλά στηρίξτε μας, γιατί σβήνουμε»

  • Εκπρόσωποι κλάδου εστίασης : «Κλείστε μας, αλλά στηρίξτε μας, γιατί σβήνουμε»
  • Εκπρόσωποι κλάδου εστίασης : «Κλείστε μας, αλλά στηρίξτε μας, γιατί σβήνουμε»

Απελπισία σε επαγγελματίες και εργαζόμενους φέρνει το νέο λοκντάουν στην εστίαση και η ανεπάρκεια των κυβερνητικών αντιμέτρων. «Φαίνεται πως η μετάφραση της λέξης "λοκντάουν" στα ελληνικά είναι "εστίαση", αναφέρει ο Γιώργος Καββαθάς (φωτό), πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), μεταφέροντας τα σχόλια αγανάκτησης που εισπράττει.

«Ο κλάδος έρχεται από ένα πρώτο λοκντάουν δυόμιση μηνών, με όλες τις πληγές που άφησε. Τώρα, ενώ η επαναλειτουργία της εστίασης ήταν κακή, με μείωση τζίρου 60%, έρχεται το δεύτερο λοκντάουν να μας αποτελειώσει», συμπληρώνει, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν «απολύτως ανεπαρκή, αφού είναι υποδεέστερα και του πρώτου λοκντάουν».

Οι μόνες παροχές, τονίζει, εξαντλούνται στην αποζημίωση των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή, ενώ σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, το μέτρο δεν ισχύει για τους επιχειρηματίες χωρίς προσωπικό (το Μάρτιο το πήραν όσοι απασχολούσαν έως 20 άτομα).

 

«Κλείστε μας, αλλά στηρίξτε μας, γιατί σβήνουμε»

«Το αν η απόφαση είναι ορθή ή όχι, δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε εμείς, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε σε όποιες αποφάσεις ως συντεταγμένα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου. Φυσικά και έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στο κατά πόσο η εστίαση συνέβαλλε στην τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της "Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης".

Συνάμα στέλνουν και το μήνυμα : «Κλείστε μας, αλλά στηρίξτε μας, σβήνουμε, δεν το βλέπετε; Η εστίαση πάει από το κακό στο πολύ χειρότερο...»

Ακόμα, όπως αναφέρουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, «ζητάμε ουσιαστική στήριξη, μια στήριξη που μας υποσχεθήκατε από το Μάρτιο και δεν την είδαμε. Από τη στιγμή που οι ιθύνοντες αναλαμβάνουν την ευθύνη του κλεισίματος της εστίασης, θέλουμε αντίστοιχα την ίδια ακριβώς ανάληψη ευθύνης για τη στήριξη του κλάδου μας. Θέλουμε να αναλάβουμε το οικονομικό κοινωνικό βάρος που μας αναλογεί, αλλά όχι εξ ολοκλήρου! Αυτό, άλλωστε, μας διαβεβαιώσατε και στις συναντήσεις μας και στις ανακοινώσεις σας!»

 

SOS (και) από το ΣΙΚΚΕΔ

Τη δική του κραυγή αγωνίας εκφράζει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας (ΣΙΚΚΕΔ), δια του προέδρου του Κώστα Σαμανίδη (φωτό).

«Σαφέστατα με την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού πανελλαδικά προέχει η δημόσια υγεία. Αλλά όχι να κλείνουν την εστίαση, για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού, λες και δεν μεταδίδεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στις σχολικές τάξεις, κάνοντας λόγο για «δαιμονοποίηση» ενός κλάδου, που μαζί με τις εξαρτώμενες από αυτόν δραστηριότητες, απασχολεί άμεσα και έμμεσα περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. Όλοι αυτοί οι επικριτές της εστίασης θα καταλάβουν την αξία και τη δυναμική της από την Τρίτη (3 Νοεμβρίου) τα ξημερώματα, με τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ, από το γεγονός και μόνο πόσα επαγγέλματα εξαρτώνται από τη λειτουργία του κλάδου», τονίζει.

Βέβαια, ο Κώστας Σαμανίδης δεν παύει να στιγματίζει και τη συμπεριφορά κάποιων συναδέλφων του, οι οποίοι, όπως είπε, «μπροστά στο κέρδος, δεν κοιτάνε να πάρουν τα αναγκαία μέτρα». Ωστόσο, προσέθεσε, «ο κλάδος της εστίασης στη Βέροια έχει δώσει καλά δείγματα γραφής αναφορικά με την πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρέθηκε με το πρώτο λοκντάουν δυόμιση μηνών, με όλες τις πληγές που άφησε. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι σ' εκείνο το διάστημα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας είχαμε μόνο ένα κρούσμα covid-19 και αυτό "εισαγόμενο" - από την Αμερική».

Πάντως, για τον ίδιο, η έξαρση του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου του ιού σε περιοχές της χώρας μας υπήρξε «από το γεγονός της άνοιξης των συνόρων και της εισόδου στην Ελλάδα ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων από χώρες που είχαν να αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό, αλλά και με τη μετακίνηση πληθυσμιακών μονάδων από νομό σε νομό, όπως και σε κάποια άλλα σημεία (νησιά) της επικράτειας». Επιπλέον, ο Κώστας Σαμανίδης ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει και ένα ερώτημα : «Σε περίπτωση που δούμε να υπάρχει μέσα στο προσεχές διάστημα αύξηση και πάλι των κρουσμάτων, τότε τι θα λένε όλοι αυτοί οι επικριτές της εστίασης, ότι φταίει πάλι ο κλάδος μας γι' αυτό;»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΙΚΚΕΔ δεν στέκεται «στα 534 Ε, που θα πάρουμε από την πολιτεία όσο θα έχουμε κλειστά τα μαγαζιά μας, αλλά ζητάμε επιδότηση - επιχορήγηση για όλη τη ζημιά που έχουμε υποστεί και θα υποστούμε, όπως και την επιστρεπτέα προκαταβολή με δάνεια».

 

Επιστρεπτέα 4 και 5

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει στα 900 εκατ. ευρώ τα δάνεια μέσω του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, έναντι αρχικού σχεδιασμού για 600 εκατ. ευρώ. Με αυτή την κίνηση επιδιώκει να λειάνει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα μέτρα για τα λουκετα στην εστίαση και τη διασκέδαση, με τους φορείς των δύο κλάδων να ζητούν περισσότερη στήριξη από το ελληνικό κράτος. Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται νέος, πέμπτος κύκλος το Δεκέμβριο, ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Και στις δύο καινούργιες επιστρεπτέες προκαταβολές το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σαμανίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής