breaking news Νέο

Χρήστος Κούτρας : «Θα περίμενα από την Επιτροπή Ειδικών μεγαλύτερη αποφασιστικότητα»

Χρήστος Κούτρας : «Θα περίμενα από την Επιτροπή Ειδικών μεγαλύτερη αποφασιστικότητα»

Συνέντευξη με το Χρήστο Κούτρα, Συντονιστή Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Γεν. Νοσοκομείου Ημαθίας (μονάδα Βέροιας), είχε ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας, στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» του ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος στην πορεία του κορονοϊού στην Ημαθία, σημείωσε ότι στην κλινική covid της Βέροιας, δυναμικότητας 20 ασθενών, ο αριθμός των νοσηλευομένων έφτασε στους 18 (κάλυπτε μέχρι τώρα τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς), καθώς και ότι «ελπίζω να πάνε όλα καλά και να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες», ενώ ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα έχει ευθύνη μόνο την Ημαθία. Επίσης σε σχέση με τα όσα ακούστηκαν για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε «μιας ασθένειας», τόνισε ότι «τα επείγοντα θα αντιμετωπίζονται και θα υπολείπονται τα υπόλοιπα». Σημείωσε ταυτόχρονα με νόημα – στηριγμένος στην πολύχρονη εμπειρία του- ότι «θα πρέπει να γίνονται όλες εκείνες οι προσπάθειες, ώστε να μην οδηγείται ο ασθενής στη διασωλήνωση». Επίσης δεν παρέλειψε να ασκήσει και την κριτική του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, λέγοντας ότι «θα περίμενα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, δεν έχουν μελετηθεί σωστά κάποια ζητήματα και αυτό συμβαίνει, αν ορισμένοι είναι μακριά από την πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουν οι μάχιμοι ιατροί με τους ασθενείς».

Απαντώντας σε ερωτήσεις «γιατί ξέφυγε η κατάσταση με την πανδημία», έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι «μας ξέφυγε η κατάσταση, γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα». Για τη χρήση μάλιστα μάσκας σημείωσε «ότι αυτή χρειάζεται παντού, ακόμη και στο τραπέζι της εστίασης, όπου υπάρχει ομιλία, εκτός μόνο όταν τρώει κάποιος».

Αναφερόμενος στις αιτίες εξάπλωσης του δεύτερου κύματος, τόνισε τις ευθύνες που υπάρχουν για «το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς», ενώ για τα σχολεία σημείωσε την εμφάνιση ασυμπτωματικών ασθενών και υπογράμμισε «την ανάγκη ελέγχου πριν έχουμε άσχημα αποτελέσματα». Μάλιστα επανέφερε την αρχική του σκέψη για μαθήματα εξ’ αποστάσεως ή με κυλιόμενα προγράμματα. Επίσης δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει την ανάγκη για λίγα άτομα στις εκκλησίες, με την υποχρεωτική μάσκα και στους ιερείς, καθώς και στα ζητήματα της θείας μετάληψης.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολίων για τον κορονοϊό, σημείωσε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη 169 εμβόλια, από τα οποία τα 26 σε φάση 3 και φυσικά σημείωσε ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να «δούμε την ασφάλεια που παρέχουν και τ’ αποτελέσματά τους».

Αναφερόμενος τέλος στη εποχική γρίπη, σημείωσε την ανάγκη «για μέτρα ατομικής υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών κ.α), απομόνωση πασχόντων, αποφυγή συγχρωτισμού, εμβόλια». Μάλιστα για τα εμβόλια υπογράμμισε την ανάγκη  να «διευρυνθούν οι ηλιακές ομάδες ακόμη και για αυτούς που είναι πάνω από 50 χρονών, καθώς και αυτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου». Μάλιστα αναφερόμενος σε σχετικές στατιστικές την περίοδο 2018-2019 σημείωσε ότι από τους 388 νοσηλευθέντες σοβαρά πάσχοντες υπήρχαν 154 θάνατοι (140 ήταν σε ΜΕΘ, 14 όχι), 77% ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και μόνο το 20% ήταν εμβολιασθέντες από τους θανόντες. Μάλιστα τόνισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχε «πρόληψη 1.500.000 θανάτων με βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης». Μάλιστα αποκάλυψε ότι 7 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο (οι 4 στη Ευρώπη) δεν είναι απαλλαγμένες από την ιλαρά, «μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Μ. Βρετανία, Αλβανία και Τσεχία».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής