breaking news Νέο

Κούλα Χατζηθεοδωρίδου : «Δεν θα κάνουμε νέες θυσίες στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων»

Κούλα Χατζηθεοδωρίδου : «Δεν θα κάνουμε νέες θυσίες στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων»

Συνέντευξη με την Κούλα Χατζηθεοδωρίδου, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας Πέλλας, είχε ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» του ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Ξεκινώντας σημείωσε ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία «έχουν βρει ως ευκαιρία την πανδημία, για να περάσουν ό,τι αντιδραστικό υπάρχει, διαλύσουν ό,τι κατακτήσεις των εργαζομένων έχουν απομείνει». Αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα νομοθετικά ετοιμάζει η κυβέρνηση- μέσα στην πανδημία, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως «ευκαιρία» για νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού και στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Αντί για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστατεύει τα κέρδη της εργοδοσίας, με 10ωρη εργασία και νέα χτυπήματα στο απεργιακό δικαίωμα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Υπό διωγμό, ακόμα και ποινικό, τίθεται το απεργιακό δικαίωμα, με την κυβέρνηση να αναφέρει προκλητικά ότι αντιμετωπίζει... «χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος. Με ένα συνδυασμό απεργοκτόνων διατάξεων, που συμπληρώνουν προηγούμενες, η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί την απεργία, ειδικά στο Δημόσιο και σε κρίσιμους για το κεφάλαιο κλάδους, ενώ οι εργαζόμενοι που περιφρουρούν την απεργιακή τους κινητοποίηση... θα «τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη»! Και αυτά τη στιγμή που ήδη 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν παράνομες ή καταχρηστικές...

Αντί για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενισχύει τους μηχανισμούς μείωσης του μέσου μισθού, κλιμακώνοντας την επίθεση στο εργατικό εισόδημα. Αντί για αποσυμφόρηση σχολείων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δίνει στην εργοδοσία νέα όπλα για περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Με δύο επιπλέον διατάξεις, ως υποχρεωτική προϋπόθεση για να λειτουργεί ένα συνδικάτο, τίθεται η αποδοχή του φακελώματος από το κράτος και την εργοδοσία. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο», ενώ το «δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις, που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα». Επιπλέον, βάζοντας και τυπικά... «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ». 

Κάνοντας αναφορές για την αποδεδειγμένη μετατροπή το προηγούμενο διάστημα εργοστασίων και της περιοχής ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, σημείωσε τις κινητοποιήσεις του συνδικάτου για τα ζητήματα αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Εργαζόμαστε εποχιακά και φέτος λόγω πανδημίας πραγματοποιήσαμε λίγα μεροκάματα, ειδικά στις μεγάλες κονσερβοποιίες της περιοχής. Ενώ τα εργοστάσια έχουν συνεχή λειτουργία, εμείς χαρακτηριζόμαστε ως εποχικοί. Βρεθήκαμε για πολλές μέρες χωρίς εργασία παρά τη θέλησή μας. Θέλουμε να ζήσουμε και εμείς και οι οικογένειές μας. Δεν θα κάνουμε νέες θυσίες στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Δεν θα ξεχάσουμε το 8ωρο – 5ήμερο, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Δεν θα αποδεχτούμε τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, να ζούμε με ψίχουλα. Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτάσεις του Συνδικάτου μας, που έχουν καταθέσει στη Βουλή οι εργαζόμενοι και στηρίζονται από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως :

Πλήρης προστασία όλων των ανέργων. Ένταξη στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να διασφαλιστούν όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης.

Να γίνονται τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και του οικείους τους με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να ενταθούν οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και ΣΕΠΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Πρόσληψη όλου του αναγκαίου, μόνιμου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικού προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομείων, κέντρων υγείας, περιφερειακών ιατρείων Ημαθίας, Πέλλας.

Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη.

Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.

Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα».

Επίσης ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις έξω από τους ΟΑΕΔ σε Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά την Τρίτη 10/11, στις 11 π.μ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής