breaking news Νέο

Απονιτροποίηση : Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τους υποψηφίους

Απονιτροποίηση  : Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τους υποψηφίους

Εν συνεχεία παρατίθενται τα βασικότερα σημεία  αναφορικά με την εφαρμογή της δράσης της Απονιτροποίησης, βάσει της σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπολογισμός Πρασινίσματος

Στο παράρτημα Γ της αριθ. 1013/95296/13.09.2017 (ΦΕΚ Β, 3256) ΥΑ περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος υπολογισμού του ύψους ενίσχυσης για τους δικαιούχους της δράσης 10.01.04, οι οποίοι είναι υπόχρεοι πρασινίσματος και επιλέγουν να κάνουν χρήση της ίδιας έκτασης και του ίδιου στοιχείου (αγρανάπαυση ή/και ψυχανθή) για να καλύψουν και το πρασίνισμα. Δηλαδή, ο δικαιούχος μπορεί είτε:

Να χρησιμοποιήσει ως EFA άλλη έκταση σε αγρανάπαυση (εκτός δράσης) ή κάποιο άλλο στοιχείο (π.χ. δενδροστοιχίες), είτε Να θέσει σε αγρανάπαυση (για τη δέσμευση Α) έκταση μεγαλύτερη από το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό της δράσης (30%), τόση ώστε να καλύπτεται και το απαιτούμενο 30% (της ενταγμένης στη δράση έκτασης) για τη δράση και το απαιτούμενο 5% (της συνολικής αρόσιμης εκμετάλλευσης) για το πρασίνισμα.

Εφόσον καλύπτει την αμειψισπορά της δέσμευσης Β ΜΟΝΟ ΜΕ ΨΥΧΑΝΘΗ να καλλιεργήσει έκταση μεγαλύτερη από το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό της δράσης (30%), τόση ώστε να καλύπτει:

-τόσο το 30% της ενταγμένης στη δράση έκτασης

-όσο και το 5% της εκμετάλλευσης (που αφορά την υποχρέωση του πρασινίσματος).

Εφόσον καλύπτει την αμειψισπορά της δέσμευσης Β με ψυχανθή ΚΑΙ με άλλη ξηρική καλλιέργεια (π.χ. σιτηρά), να καλύψει με τα ψυχανθή

-πρώτα την έκταση ποσοστού 5% της εκμετάλλευσής του (υποχρέωση πρασινίσματος) και

- να φροντίσει η υπόλοιπη έκταση με τα ψυχανθή αθροιζόμενη με την άλλη ξηρική καλλιέργεια (π.χ. τα σιτηρά) να καλύπτει το ελάχιστο ποσοστό 30% για τη δράση.

Επισημαίνεται ότι στην ειδική δέσμευση Α η δέσμευση της αγρανάπαυσης είναι δυνατόν και όχι υποχρεωτικό να εφαρμόζεται σε διαφορετικά αγροτεμάχια κάθε έτος. Ωστόσο αν η ενταγμένη στη δράση έκταση περιλαμβάνει αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα (ποτάμια, υδατορέματα, λίμνες, αρδευτικές διώρυγες, αποστραγγιστικές τάφρους κ.ά.), τότε η αγρανάπαυση εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε αυτά και η υπό αγρανάπαυση γεωργική έκταση (στο ελάχιστο ποσοστό του 30%) παραμένει σταθερή για ολόκληρη τη διάρκεια της πενταετούς δέσμευσης.

 

Στις υποχρεώσεις των δικαιούχων συγκαταλέγεται και η υποχρέωση στην ΕΑΕ 2018 να προστεθεί νέος κωδικός στην ομάδα καλλιέργειας «ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ» (επιπλέον του κωδικού έκταση σε καλή γεωργική κατάσταση), με την περιγραφή «ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ με εδαφοκάλυψη», η οποία επιλογή θα είναι δυνατή μόνο στις περιπτώσεις όπου το τεμάχιο αιτείται ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης 10.1.04 και της δέσμευσης Α.

 

Παράλληλα, για τους δικαιούχους της δέσμευσης Β «Αμειψισπορά» ορίζεται η υποχρέωση  να καλλιεργούν τουλάχιστον το 30% της εκμετάλλευσής τους με ξηρική καλλιέργεια ετησίως. Ως εκ τούτου δύνανται τα υπόλοιπα αγροτεμάχια να τα καλλιεργούν με ποτιστικές καλλιέργειες και τα 5 έτη ή αντίστοιχα με ξηρικές καλλιέργειες.

Επιπροσθέτως βασικό σημείο αποτελεί επίσης για τη δράση Β της αμειψισποράς σε καλλιέργειες όπως βίκο ή μηδική ή σίτο σκληρό ή ρεβύθια, το κατά πόσον ο δικαιούχος δύναται να αιτηθεί τη συνδεδεμένη ενίσχυσή τους. Σύμφωνα με όσα ισχύουν στο εν λόγω καθεστώς της συνδεδεμένης (π.χ. να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ με συγκεκριμένο τρόπο, οι δικαιούχοι της δράσης 10.1.04 δικαιούνται κανονικά τη συνδεδεμένη ενίσχυση

Επίσης, όσον αφορά στη δέσμευση Γ «Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες» δύναται να ενταχθούν αγροτεμάχια τα οποία στην Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης (ΕΑΕ) του 2017 είχαν δηλωθεί ήδη με την αντίστοιχη δενδρώδη καλλιέργεια., αρκεί να είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 2 ετών. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η δράση δεν αφορά νέες φυτεύσεις.

 Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν επιτρέπονται επίσπορες καλλιέργειες σε καμία από τις δεσμεύσεις Α, Β και Δ, ούτε στην κύρια ποτιστική καλλιέργεια ούτε και στην ξηρική αμειψισπορά της δράσης Β.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για τη δράση 10.01.04 δεν ζητείται καλλιεργητικό σχέδιο (ή ΣΠΔ, όπως είχαμε στη δράση 2.1 του ΠΑΑ 2007-2013) και ο μέγιστος αιτούμενος προϋπολογισμός ανά δικαιούχο θα προκύψει από την αιτούμενη έκταση επί το μέγιστο ύψος ενίσχυσης των καλλιεργειών για τη συγκεκριμένη περιοχή και για τη συγκεκριμένη δέσμευση Χ 5 έτη.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής