breaking news Νέο

Καλλιτέχνες σε απόγνωση

  • Καλλιτέχνες σε απόγνωση
  • Καλλιτέχνες σε απόγνωση

Λουκέτο στο λουκέτο στον Πολιτισμό. Πριν καλά καλά ανοίξουν τα θέατρα, κλείνουν. Τα θέατρα - όπως είναι γνωστό - είχαν λάβει την άδεια για να ανοίξουν, παρ' ότι το 30% της πληρότητάς τους δεν εξασφάλιζε τη βιωσιμότητά τους. Ακόμα κι έτσι, την κατάσταση ήρθε να επιτείνει και πάλι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, οπότε και ήταν θέμα χρόνου να ξαναμπεί λουκέτο στα θέατρα. Και με τους καλλιτέχνες να διαμαρτύρονται γι' αυτό το δεύτερο κλείσιμο, το οποίο και τους φέρνει σε απόγνωση. Χωρίς εργασία, χωρίς πόρους, τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί οκτώ μήνες τώρα μετεωρίζονται κυριολεκτικά στο κενό. Κι όμως, ενώ η πολιτεία φρόντισε έστω να δώσει επίδομα 534 ευρώ για μια σειρά εργαζομένων, τους καλλιτέχνες δεν τους αντιμετώπισε ως κανονικά εργαζόμενους. Τους παρέβλεψε, κατά ανεξήγητο τρόπο, όταν για τους ίδιους πρόβες, παραστάσεις, συμβόλαια, μεγάλες και μικρές παραγωγές τινάζονται στον αέρα.

«Αυτός ο χώρος της υποκριτικής είναι ο χώρος που μαστίζεται περισσότερο από όλους. Και τα κουμάντα δεν φτάνουν, γιατί κάποτε τελειώνουν. Κι εγώ είμαι στα όρια της επιβίωσης λόγω των αναγκών που έχουμε. Είμαι αγρότης τώρα που δεν δουλεύω στο θέατρο. Πάμε στο χωράφι εδώ στο Βαρνάβα κι ό,τι προλαβαίνουμε φέρνουμε», ανέφερε ο συντοπίτης μας ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης, μιλώντας σε εκπομπή τηλεοπτικού καναλιού, για την οικονομική κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζει λόγω της πανδημίας. Οι καλλιτέχνες ήθελαν τα θέατρα ανοιχτά, γιατί στα θέατρα τα μέτρα ασφαλείας τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια, πολύ δε περισσότερο για αυτούς το ότι έχουν το ίδιο δικαίωμα των ανθρώπων στην εργασία και την αμοιβή.

Ωστόσο το δεύτερο κλείσιμο των θεάτρων είναι γεγονός και ο κόσμος των τεχνών βρίσκεται αντιμέτωπος και πάλι με μια αδυσώπητη πραγματικότητα, στην οποία καλείται να σωθεί. Αλλά πως; Όταν η πολιτεία δείχνει να αδιαφορεί για τους καλλιτέχνες. Κι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα πρέπει οι ίδιοι να συσπειρωθούν, ξεπερνώντας κάποιες καταστάσεις (νέοι και παλιοί, προβεβλημένοι και μη) και να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για το επάγγελμά τους κι όχι μόνο το επίδομα των 534 ευρώ...

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Κοντογιαννίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής