breaking news Νέο

Υπάρχουν μέχρι και 850.000 ιοί σε θηλαστικά και πτηνά, που κάποια στιγμή μπορεί να μολύνουν τους ανθρώπους

Υπάρχουν μέχρι και 850.000 ιοί σε θηλαστικά και πτηνά, που κάποια στιγμή μπορεί να μολύνουν τους ανθρώπους

Οι κορονοϊοί υπήρχαν από την αρχαιότητα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Γιατί πολύ απλά αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι : Πόσοι ιοί υπάρχουν; Πολύ περισσότεροι πάντως απ' όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε, με την ανθρωπότητα και την επιστημονική κοινότητα σ΄ όλο τον πλανήτη να κυριαρχείται εδώ και 10 μήνες από την απειλή του covid-19, του νέου κορονοϊού που πέρασε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους.

Κι ο νέος κορονοϊός δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, προειδοποιούν 22 επιστήμονες, οι οποίοι και υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν μέχρι και 850.000 ιοί σε θηλαστικά και πτηνά, που κάποια στιγμή μπορεί να μολύνουν τους ανθρώπους, αλλά δεν έχουν απομονωθεί στο εργαστήριο, για να μελετηθούν και κατά συνέπεια παραμένουν παντελώς άγνωστοι στην ιατρική κοινότητα. Και επειδή... «κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», κατά τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, «πρέπει να προλαμβάνουμε, αντί απλά να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες μεταδοτικές ασθένειες που εμφανίζονται», τονίζουν οι 22 αυτοί επιστήμονες με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού SARS - COV - 2 στην αναφορά που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα του οργανισμού intergovemmental Science - Policy Platform on Biodiversity avid Ecosystem Services.

 

Ο κίνδυνος για νέα πανδημία

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων βιολόγοι, ιολόγοι και ειδικοί στις μεταδοτικές ασθένειες, υπολόγισαν ότι οι δυνητικά επικίνδυνοι ιοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία, ζουν ήδη σε τουλάχιστον 540.000 ζώα, με τη μέγιστη εκτίμηση να ανέρχεται σε περίπου 850.000 ζώα, κυρίως τρωκτικά, νυχτερίδες και πιθήκους, που φιλοξενούν στον οργανισμό τους 850.000 διαφορετικούς ιούς. Οι ιοί αυτοί είναι πιθανό να έχουν ήδη την ικανότητα να προσβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα και κατά συνέπεια να «περάσουν» από τα ζώα στους ανθρώπους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, για να αρχίσει η πιθανή μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκαλώντας επιδημία. Οπότε και ο covid-19 κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως... πρόδρομος για νέες πανδημίες από 850.000 ιούς που βρίσκονται σε.. ζώα, εφόσον αυτοί δεν απομονωθούν στο εργαστήριο, για να μελετηθούν και να υπάρξει τρόπος αντιμετώπισής τους.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής