breaking news Νέο

Χρήστος Βοργιάδης : «Οι φορείς, οι βουλευτές, ο Δήμος, να δουν δυναμικότερα τα προβλήματα των αγροτών»

Χρήστος Βοργιάδης : «Οι φορείς, οι βουλευτές, ο Δήμος, να δουν δυναμικότερα τα προβλήματα των αγροτών»

Συνέντευξη με το Χρήστο Βοργιάδη, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, είχε ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» του ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.

Στην αρχή της συνέντευξης έκανε αναφορά στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε μαζί με βουλευτές της Πέλλας, κομματικά στελέχη της Ν.Δ  καθώς και τον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Βορίδη. Εξέφρασε μάλιστα το παράπονό του για την απουσία από την τηλεδιάσκεψη των «γαλάζιων» βουλευτών από την Ημαθία. Σημείωσε ότι τέθηκε με επίταση το ζήτημα των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις και υποστήριξε ότι εδώ «δεν εφαρμόζεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ», καθώς και ότι «αυτό υποστήριζε η Ν.Δ, όταν ήταν αντιπολίτευση». Επανέλαβε ότι ζητήθηκε από το υπουργείο «να αποζημιωθούμε με οποιαδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο», ενώ σημείωσε και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις ανάγκες, με βάση αυτό, να αλλάξει επιτέλους ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ σε σχέση με τις αποζημιώσεις, γιατί «η υπόθεση των αποζημιώσεων κρατά χρόνια τώρα». Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τον «Ιανό», ενώ υπογράμμισε πως υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στον κ. Βορίδη ότι «υπουργέ, έχετε ξεχασμένη της Μακεδονία». Πάντως ενημέρωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός υποσχέθηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα, μελετώντας τρόπους.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του ροδάκινου (βασική παραγωγή του νομού), για το συμπύρηνο έκανε λόγο για «τιμές κάτω του κόστους», που ήταν περίπου 26 μικτά (21-13 καθαρά) και μάλιστα «παρά την πρόβλεψη του νόμου για εξόφληση μέσα σε 60 μέρες, δεν πληρώθηκαν όλοι και για όλες τις ποσότητες». Για το ζήτημα του επιτραπέζιου, αφού σημείωσε «τις καταστροφικές τιμές μετά το εμπάργκο με τη Ρωσία», τόνισε ότι οι φετινές τιμές «άγγιζαν το κόστος με 35 λεπτά και 45 τα νεκταρίνια».

Επίσης σημείωσε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου επιδότησης μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων (σ.σ. κοινοτικές ενισχύσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών και την ενίσχυση της ελληνικής υπαίθρου), ώστε από 300 κιλά ανά στρέμμα που πηγαίνει για χυμοποίηση (και αποζημιώνεται), να γίνει 100 κιλά, έτσι ώστε και περισσότεροι δικαιούχοι να την παίρνουν, αλλά να δοθεί επιτέλους ολόκληρη στο προβλεπόμενο ποσό και όχι μόνο μέρος του, ενώ ζήτησε η νέα ΚΑΠ να περιλαμβάνει στις ενισχύσεις αυτές τα νεκταρίνια και τα επιτραπέζια ροδάκινα.

Για το θέμα του νέου Νομοσχεδίου για τους Συνεταιρισμούς υποστήριξε ότι προκαλεί κατακερματισμό με το δικαίωμα ανά 10 άτομα να μπορούν  να κάνουν Ομάδα παραγωγών, ενώ εξέφρασε και την αντίθεσή του να επιτρέπεται στον έμπορα να έχει το 30% και άρα να ελέγχει ένα συνεταιρισμό. Αναφερόμενος στην Κοινοπραξία της Ημαθίας (και τις προσπάθειες που κάνει στον τομέα των αγορών), εκτίμησε ότι θα πρέπει στον ενιαίο φορέα να υπάγονται όλοι οι συνεταιρισμοί και μάλιστα να προβλέπεται και η ποσότητα παραγωγής που θα πρέπει να καταβάλουν.

Αναφέρθηκε ακόμη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, στην ανάγκη το ροδάκινο να αξιοποιηθεί στις διάφορες εκδηλώσεις του ΤΟΒ «όχι μόνο ως ανθισμένες ροδακινιές, αλλά με στόχο να αποκτήσει αυτό της Βέροιας μπραντ-νέιμ» . Επίσης έκανε αναφορά στην ανάγκη «αναδιάρθρωσης των ποικιλιών στο βιομηχανικό ροδάκινο», καθώς και στη «στροφή συντεταγμένη- και όχι μόνοι τους οι παραγωγοί- σε νέες καλλιέργειες».

Τέλος ζήτησε την ενεργότερη υποστήριξη όλων των φορέων της περιοχής στους αγρότες λόγω της σημαντικής σημασίας που έχει η γεωργική παραγωγή για την τοπική οικονομία: «Οι φορείς, οι βουλευτές, ο Δήμος, να δουν δυναμικότερα τα προβλήματα των αγροτών». Και κατέληξε προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους «μετά από αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής