breaking news Νέο

Στη δίνη του κορονοϊού το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Στη δίνη του κορονοϊού το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Μέσω τηλεδιάσκεψης (έπειτα από δύο απανωτές δια περιφοράς) πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, με τον προεδρεύοντα Άρη Λαζαρίδη στο ξεκίνημα και με αφορμή τη ραγδαία εξέλιξη που έχει στη χώρα η πανδημία του κορονοϊού, να αναφέρει ότι «εκτός από την ατομική ευθύνη, ευθύνες έχουν και οι πολιτικές αρχές του τόπου, οι οποίες και θα πρέπει να αποδοθούν». Προσέθεσε δε ότι «όλα αυτά τα ακραία μέτρα θα πρέπει να αποδώσουν, για να έρθουμε στην κανονικότητα, γιατί ένα μεγάλο Lockdown δεν θα το αντέξει κανείς».

Παίρνοντας το λόγο κατόπιν ο δήμαρχος κ. Κώστας Βοργιαζίδης, επεσήμανε αρχικά πως «δεν ξεκίνησε καλά η εβδομάδα, όπου την Τρίτη είχαμε πάνω από 53 κρούσματα στην Ημαθία και να δούμε ποιά θα είναι η συνέχεια, η οποία δεν θα είναι καλύτερη πάντως». Ενημέρωσε ότι αναβλήθηκε η διαδικασία δημοπράτησης για το Χριστουγεννιάτικο χωριό, ενώ σ΄ ό,τι αφορά τα κρούσματα σε σχολεία, σημείωσε ότι «έχουμε αρκετά κρούσματα και όχι αυτά που λέει η κυβέρνηση». Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι υπήρχε επιθυμία η σημερινή συνεδρίαση να γίνει δια ζώσης, βάσει ενός πλάνου που προέβλεπε που θα καθίσουν με αναλογικό τρόπο, το προεδρείο, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι (5) δημοσιογράφοι».

Ακόμα, ο κ. Βοργιαζίδης απάντησε στα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ», Παύλος Παυλίδης, πως ο Δήμος Βέροιας απουσίασε παντελώς από το 5ο ετήσιο συνέδριο «Sm@rt Cities - Digit@l Citizens», με θέμα «Η πανδημία ως ευκαιρία ψηφιακού μετασχηματισμού των πόλεων της Ελλάδας».

«Είστε πολιτικά ψεύτης», ανέφερε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε πως «ο Δήμος Βέροιας είναι παρών παντού, αλλά δεν το ανακοινώνει». Από την πλευρά του ο κ. Παυλίδης κατέστησε σαφές ότι «θα ανακαλέσω, αν μου στείλει ο κ. Γρηγοριάδης την εισήγησή του», ενώ επεσήμανε πως η Βέροια, επειδή δεν αξιοποίησε τις «έξυπνες» εφαρμογές της «έξυπνης» πόλης, που είχαν εξασφαλισθεί πριν καμιά δεκαετία, αλλά ποτέ, όπως είπε, δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε από αυτούς που έτρεχαν τότε το πρόγραμμα, αλλά ούτε και από τους επόμενους.

Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος εξέφρασε το ερώτημα, αφού αυτή η «Αναπτυξιακή» τόσα πολλά καλά έκανε, γιατί την έκλεισε ο κ. Παυλίδης και προσπάθησε να την «πασάρει» σε τρεις συμβούλους;

«Είχα φύγει στο ΚΑΠΑ τότε. Έπρεπε να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό, αλλά δεν γινόταν αυτό, γιατί δεν είχε πάντα αντικείμενο, για να τους απασχολήσει», είπε ο κ. Παυλίδης. «Στην κοινωνία της Βέροιας ζούμε και τα ακούμε όλα. Σε άλλες πόλεις είναι καλές οι αναπτυξιακές και τις επικαλείστε και στη Βέροια δεν θα είχε αντικείμενο;» υπήρξε το σχόλιο επ’ αυτού από τον αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Παπαδόπουλο. Πιο... αιχμηρός απέναντι στον κ. Παυλίδη υπήρξε ο αντιδήμαρχος κ. Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, σημειώνοντας : «Τα Τρίκαλα βρήκαν λύση για την Αναπτυξιακή. Ο κ. Παυλίδης όχι. Συγγνώμη που δεν είχα καταλάβει ότι ζούμε σε έξυπνη πόλη. Είστε περήφανος για το δεύτερο κείμενο κ. Παυλίδη;» Μάλιστα, ο κ. Γρηγοριάδης υποστήριξε ότι υπάρχει βεβαίωση από τους διοργανωτές για τη συμμετοχή του στο εν λόγω συνέδριο.

• Την ανάγκη να απαντήσει και μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, ότι δεν υπάρχει μετάδοση του κορονοϊού στα σχολεία, ένιωσε ο δημοτικός σύμβουλος και συνάμα διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ. Δημήτρης Πυρινός, με αφορμή σχόλια δημοτικών συμβούλων.

Ο κ. Πυρινός ανέφερε ότι «από τους 8000 μαθητές περίπου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, νόσησε ένας μόνο στο Δημοτικό και ένας μόνο στο νηπιαγωγείο. Από τους 1400 περίπου εκπαιδευτικούς νόσησαν 10, ενώ από τα 180 σχολεία ανεστάλη η λειτουργία σε ένα (το 7ο Δημοτικό Βέροιας), επειδή η γυμνάστρια που νόσησε, έκανε μάθημα σε όλες τις τάξεις».

Ακόμα, ο κ. Πυρινός είπε πως «τηρούνται οι μάσκες και οι αποστάσεις και τα μέτρα αποδίδουν», ενώ με τη σειρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας φύλων, Συρμούλα Τζίμα - Τόπη, σημείωσε πως «στα λύκεια δεν πήγαν καλά τα πράγματα και υπήρξαν πολλές αναστολές λειτουργίας τμημάτων. Αντίθετα, στα γυμνάσια δεν υπήρξαν προβλήματα».

• Ως πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο οι νέοι δεν καταλαβαίνουν το μέγεθός του, χαρακτήρισε η κ. Γεωργία Μπατσαρά τη ραγδαία εξέλιξη που έχει ο κορονοϊός στη χώρα μας. Η ίδια ανακοίνωσε ότι το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας έχει αναστείλει τη λειτουργία όλων των τμημάτων του, ενώ επεσήμανε, σχετικά με το άστεγο ζευγάρι, πως «από την υπηρεσία μας έγιναν όλες εκείνες οι ενέργειες, για να μη μείνει άστεγο». Ακόμα, η κ. Μπατσαρά δεν άφησε στο... απυρόβλητο τον πρώην διευθυντή της ΚΕΠΑ Γιάννη Καμπούρη, αναφορικά με την κριτική που άσκησε για το κόστος των τριών παραστάσεων, με δημοσίευμά του στον τοπικό τύπο. «Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ποιός πόνος τον έπιασε για το Δημόσιο χρήμα. Απλά και το Δημόσιο και το δημοτικό χρήμα κοιτάμε να το διαχειριζόμαστε κατά τον καλύτερο τρόπο και προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε. Το ΔΗΠΕΘΕ έχει εγγενές πρόβλημα που δεν στεγάζεται. Όταν δεν έχεις ηθοποιούς, τους πληρώνεις και κοστίζουν πανάκριβα».

• «Ταυτόχρονα με την εξέλιξη του κορονοϊού εξελίσσεται και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα», τόνισε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Γιώργος Μελιόπουλος, ενώ αναφερόμενος στον πτωχευτικό κώδικα σημείωσε πως «βγάζει στο σφυρί τη λαϊκή περιουσία, βορρά στα μεγάλα συμφέροντα». Ο ίδιος επίσης καταδίκασε την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕ μεν, αλλά, όπως είπε, επιβάλλει νέα μέτρα στα πανεπιστήμια (πανεπιστημιακή αστυνομία).

• Φωτιές άναψε η αναφορά του δημάρχου να φιλτράρονται από τα ΜΜΕ οι ανακοινώσεις των παρατάξεων, προκειμένου να μη βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παίρνοντας ως αφορμή την αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στον κ. Παυλίδη και στον κ. Γρηγοριάδη, ισχυριζόμενος ο πρώτος με επιστολή του ότι υπήρξε παντελής απουσία του Δήμου Βέροιας από το 5ο Ετήσιο συνέδριο «Sm@rt Cities - Digit@l Citizens», με θέμα «Η πανδημία ως ευκαιρία ψηφιακού μετασχηματισμού των πόλεων της Ελλάδος» και κατόπιν της διάψευσης του δεύτερου. Επ’ αυτού ο κ. Μαρκούλης έκρινε άστοχη την προτροπή του κ. Βοργιαζίδη και ζήτησε να ανακαλέσει, αλλιώς όπως είπε, θα αποχωρήσει από την τηλεδιάσκεψη. «Δεν λογόκρινα κανένα. Εγώ προσεκτικά ζήτησα να μη γράφουμε άκριτα οτιδήποτε. Ούτε απείλησα, ούτε λογόκρινα κανένα», ήταν η απάντηση που ήρθε από την πλευρά του κ. Βοργιαζίδη.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής