breaking news Νέο

Κ. Μητσοτάκης : «Lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 30 Νοεμβρίου»

Κ. Μητσοτάκης : «Lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 30 Νοεμβρίου»

Παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, 5ης Νοεμβρίου, γενικό lockdown σε επίπεδο χώρας για 3 βδομάδες. Τα μέτρα θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου 7ης Νοεμβρίου, μέχρι και την 30η Νοεμβρίου.

«Επέλεξα σήμερα ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα, για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα και στεναχώρια και αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομάδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη. Λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα τώρα, για να λειτουργήσει η αγορά το Δεκέμβριο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

 

Ανοικτά δημοτικά, νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικής αγωγής

 

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το κλείσιμο των γυμνασίων και λυκείων, με τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ με φυσική παρουσία θα συνεχιστούν στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

 

Στα 800 ευρώ το επίδομα για όσους είναι σε αναστολή εργασίας το Νοέμβριο

 

Πέραν των γνωστών μέτρων, όπως μετακίνηση με sms, κλείσιμο όλων των καταστημάτων, πλην φαρμακείων, σούπερ μάρκετ, τροφίμων κ.α, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα λάβουν το Δεκέμβριο 800 ευρώ, αντί των 534. Επίσης επεκτείνονται για δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν το Σεπτέμβριο, ενώ θα υπάρξει και ειδικό βοήθημα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους. 

 

Σωτήρης Τσιόδρας : «Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε 1.600 νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία»

 

Στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας τη δραματική αύξηση των ασθενών με covid στις ΜΕΘ. «Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε 1.600 νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Τις τελευταίες ημέρες, από τις 26 Οκτωβρίου, απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών, είναι πολύ περισσότεροι οι δεύτεροι από τους πρώτους. Όταν η επιδημία έχει αύξηση, δεν θα νοσηλευτούν οι άνθρωποι πάνω από 75, αλλά και άτομα άνω των 45 ετών και θα υπάρξουν νοσηλείες σε ΜΕΘ και θάνατοι, που δεν το θέλουμε».

 

Tην εξειδίκευση των μέτρων ανέλυσαν το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Σταϊκούρας για τον οικονομικό τομέα και ο κ. Χαρδαλιάς για τον τομέα της υγείας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής