breaking news Νέο

«Πορεία Θανάτου», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Πορεία Θανάτου», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Ιστορικός Ερευνητής Βασίλης Γ. Σανδρής, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του «Πορεία Θανάτου», (Εκδ. «Επίκεντρο», Θεσσαλονίκη 2018), περιγράφει μία δραματική ιστορία στην δίνη του Εμφυλίου Πολέμου μέσα από μαρτυρίες επιζώντων.

Πρόκειται για την προσπάθεια ιστορικής προσέγγισης μιας από τις άγνωστες πτυχές του Ελληνικού Εμφυλίου. Ο Β. Γ. Σανδρής παρακολουθεί την δραματική Πορεία των Αόπλων της Ρούμελης, τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 1948. Είναι η ιστορία των ανθρώπων που επιστρατεύθηκαν, άλλοι εθελοντικά κι άλλοι βιαίως, από την ευρύτερη Ρούμελη, ώστε να επανδρώσουν τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η δραματική αυτή πορεία στην εποχή της αποκλήθηκε από τους ιθύνοντες του ΔΣΕ ως «Ηρωική Πορεία», ενώ πολύ αργότερα οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και επιζώντες την αποκάλεσαν «Ολέθριο Γεγονός».

Ο Συγγραφέας συνθέτει επιμελώς τις υπάρχουσες γραπτές πηγές με πλήθος προφορικών μαρτυριών και καταθέτει την πολύτιμη έρευνά του, φωτίζοντας επαρκώς μια δραματική πτυχή του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής