breaking news Νέο

Lockdown: Διπλασιάζονται στα 300 ευρώ τα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση, σαρωτικοί οι έλεγχοι - Τι ισχύει για κάθε περίπτωση

Lockdown: Διπλασιάζονται στα 300 ευρώ τα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση, σαρωτικοί οι έλεγχοι - Τι ισχύει για κάθε περίπτωση

Μια απαραίτητη αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών, για να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού και να ξεπεραστεί με επιτυχία και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, χαρακτήρισε τα έκτακτα μέτρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες για μια λογική χρήση των δυνατοτήτων μετακίνησης και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Όπως ανακοίνωσε, θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. «Θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου τόνισε: «Το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, την 28η Οκτωβρίου, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Το ίδιο θα γίνει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση».

O ίδιος ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των προστίμων για τυχόν παράβαση των περιορισμών και την εμφάνιση αρνητικού τεστ 72 ωρών για όσους εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό, από όλες τις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, χερσαία).

Έκανε λόγο για ενδελεχείς και σαρωτικούς ελέγχους ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση ανάμεσα στους νομούς της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως θα προστατευθούν οι πύλες εισόδου των διαφόρων περιοχών.

«Όσοι μετακινηθούν θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων επανέλαβε πως η Πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πρόσθεσε: «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά και το ποσοστό των μονάδων και των τάξεων που έκλεισαν βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1%».

Υπεθυμίζεται ότι σε γενικευμένο lockdown μπαίνει από σήμερα το πρωί και για τρεις εβδομάδες η χώρα. Το SMS επανέρχεται για τις μετακινήσεις, οι επιχειρήσεις κλείνουν και αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Σχετικά με τις μετακινήσεις υπενθύμισε ότι καθ’ όλο του 24ωρο υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη τη χώρα και οι μετακινήσεις επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση και αυστηρά μόνο με sms ή σχετική δήλωση:

-για λόγους εργασίας, μετάβασης στο σχολείο, υγείας, μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα, μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, κίνηση για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο, μετάβασης σε κηδεία, η μετάβασης διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, καθώς και για σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτισης αδέσποτων ζώων.

-Σε ό,τι αφορά τους νεοσύλλεκτους της επόμενης εβδομάδας, μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς τους και μόνο, ενώ κατά τη μετάβασή τους πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλο πορείας τους και για την επιστροφή των γονέων πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης.

-Περαιτέρω διευκρίνισε πως η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα απαγορεύεται και δεν εμπίπτει σε έναν από τους προβλεπόμενους λόγους για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής