breaking news Νέο

Τακτική «ακορντεόν» για τη διαχείριση της πανδημίας και απειλές στο λαό από την κυβέρνηση -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Τακτική «ακορντεόν» για τη διαχείριση της πανδημίας και απειλές στο λαό από την κυβέρνηση  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

 Την «ατομική ευθύνη» επικαλείται μονότονα η κυβέρνηση, κουνώντας προκλητικά το δάχτυλο και απειλώντας τον λαό ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος εάν παραταθεί το λοκντάουν, ενώ ο ...επιστημονικός της σχεδιασμός κινείται με βάση τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας και του υποβαθμισμένου συστήματος υγείας.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της τακτικής του «ακορντεόν», δηλαδή η καραντίνα θα «ανοιγοκλείνει», προκειμένου να αποσυμπιέζεται πότε το σύστημα υγείας και πότε η «αγορά».

 

Όμως και στη μια και στην άλλη περίπτωση, τα κριτήρια δεν αφορούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το λοκντάουν επιβάλλεται για να μη φτάσει στα όρια του το σύστημα υγείας το οποίο παραμένει αθωράκιστο οκτώ μήνες μετά την πανδημία, καθώς η κυβέρνηση επιλέγει να σπαταλήσει τα χρήματα για τη στήριξη του κεφαλαίου. Αντίστοιχα, για την άρση της καραντίνας και τους όρους που θα ανοίξει η οικονομία, τον πρώτο λόγο έχουν οι ανάγκες των καπιταλιστών, όπως μαρτυρά το παράδειγμα του τουρισμού και ο τρόπος που έγινε η επανεκκίνηση του.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την τακτική «ακορντεόν». Με αφορμή, όμως, τα δημοσιεύματα για «κορονο – πάρτι» που έγινε σε ξενοδοχείο, φρόντισε να γενικεύσει και να απειλήσει το λαό ότι «για άλλη μια φορά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική, ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε».

 

Ως προς την ευθύνη της κυβέρνησης, αυτή εξαντλείται στην «κρατική επαγρύπνηση», ώστε «να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων», όπως είπε. «Ας τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να τα παρακάμψουμε», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε «πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς».

 

Θα το επαναλάβουμε: Η κυβέρνηση απέδειξε όλους αυτούς τους μήνες ότι, ακόμη και τώρα, συνεχίζει την πολιτική εγκατάλειψης του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας. Αξιοποίησε και αξιοποιεί στο έπακρο την πανδημία για τη λήψη αντιδημοκρατικών και αντιλαϊκών μέτρων όπως σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση, την εργασία, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, το χτύπημα των σωματείων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, της απεργίας και της διαδήλωσης αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Αποδεικνύεται ότι τις ανάγκες του λαού για ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορούν να τις υπερασπιστούν ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που μας έφεραν ως εδώ και είναι υπόλογες για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Ο αγώνας για την υγεία, την ανθρώπινη ζωή με δικαιώματα δεν μπορεί να περιμένει κι αυτό είναι πλέον υπόθεση των εργαζομένων, των υγειονομικών, όλου του λαού!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής