breaking news Νέο

Tρόπος για extra ενιαία ετησίως, αρκεί να γίνουν επενδύσεις στο χωράφι

Tρόπος για extra ενιαία ετησίως, αρκεί να γίνουν επενδύσεις στο χωράφι

Μία εκµετάλλευση αγοράζει ένα νέο παρελκόµενο που ενσωµατώνει συστήµατα ακριβείας, αναδιαρθρώνει τις καλλιέργειές της µε βάση τις ανάγκες της αγοράς και κτίζει και µία αποθήκη για τα προϊόντα της. Ωστόσο ετησίως, το τσεκ που θα λαµβάνει θα είναι το ίδιο µε έναν παραγωγό, που έχει τα ίδια στρέµµατα και δεν επενδύει ούτε σεντ στην επιχείρησή του.

Εδώ, έρχεται λοιπόν και κουµπώνει το καθεστώς ανταγωνιστικότητας των άµεσων ενισχύσεων ή αλλιώς «boost-scheme», όπως ονοµάζεται στο Άρθρο 28α της νέας ΚΑΠ. Είναι ένα καθεστώς που θα ανταµείβει όσους αγρότες προχωρούν σε επενδύσεις µε τρεις τρόπους: Είτε µε ένα ποσό ανά εκτάριο, επιπλέον της βασικής ενίσχυσης. Είτε µε πληρωµή για το σύνολο ή µέρος των δαπανών, που έκανε ο αγρότης. Είτε µε βάση την αύξηση της παραγωγικότητας (σε αξία), που πέτυχε ο αγρότης µε την επένδυση.

Πρόκειται για µία «καινοτοµία» όπως χαρακτηρίζεται ώστε να αποκτήσουν οι άµεσες ενισχύσεις «αναπτυξιακό χαρακτήρα» και την οποία ενσωµάτωσε στη νέα ΚΑΠ η Ευρωβουλή. Περισσότερες λεπτοµέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές γι’ αυτό το καθεστώς (που λογίζεται ως υποχρεωτικό για τα κράτη-µέλη), το οποίο βρέθηκε «ξαφνικά» στα κείµενα της ΚΑΠ 2023-2027. Ωστόσο θεωρείται πως το συγκεκριµένο καθεστώς το έσπρωξαν ο κλάδος των αγροτικών µηχανηµάτων και η COPA, καθώς το µπάτζετ των Προγραµµάτων δεν αρκεί για επενδύσεις αγροτικού εξοπλισµού. Τώρα, αν αυτό θα ενεργοποιηθεί, µένει να φανεί από την κατάληξη των τελικών διαπραγµατεύσεων της ΚΑΠ, την ερχόµενη Άνοιξη.

 

Άρθρο 28α Σχέδια για την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας

Τα κράτη µέλη παρέχουν υποστήριξη σε εθελοντικά συστήµατα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας («boost-schemes») υπό τους όρους που καθορίζονται στο παρόν άρθρο και όπως ορίζεται περαιτέρω στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ.

Τα κράτη µέλη υποστηρίζουν στο πλαίσιο αυτού του τύπου παρέµβασης apό ενεργούς γεωργούς που δεσµεύονται για δαπάνες ευεργετικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εκµετάλλευσής τους.

Τα κράτη µέλη καταρτίζουν επιλέξιµο κατάλογο κατηγοριών δαπανών ευεργετικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργού.

Οι πρακτικές αυτές σχεδιάζονται για την επίτευξη ενός ή περισσοτέρων από τους ειδικούς οικονοµικούς στόχους που ορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) και συµβάλλουν στον οριζόντιο στόχο όπως ορίζεται στο Άρθρο 5

Με αυτόν τον τύπο παρεµβάσεων, τα κράτη µέλη παρέχουν πληρωµές που καλύπτουν µόνο αναλήψεις υποχρεώσεων που δεν οδηγούν σε διπλή χρηµατοδότηση σε σχέση µε τον παρόντα κανονισµό.

Η στήριξη για καθεστώτα ανταγωνιστικότητας («boost-schemes») λαµβάνει τη µορφή ετήσιας πληρωµής και χορηγείται ως εξής: α) πληρωµές βάσει επιλέξιµων εκταρίων επιπλέον της βασικής ενίσχυσης όπως ορίζεται στο υποτµήµα 2 του παρόντος τµήµατος ή (β) πληρωµές που αποζηµιώνουν τους δικαιούχους για το σύνολο ή µέρος των δαπανών που πραγµατοποιήθηκαν · ή (γ) µε βάση την παραγωγή που σχετίζεται µε αυτόν τον τύπο παρέµβασης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής