breaking news Νέο

ΠΚΜ : Υπό τη…σκιά της έξαρσης του κορονοϊού η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021

ΠΚΜ : Υπό τη…σκιά της έξαρσης του κορονοϊού η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021

Υπό τη…σκιά της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού και την αναγκαιότητα να δαπανηθούν κονδύλια για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, καλείται το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας να εγκρίνει τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης της για το 2021. H διαδικασία της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, καθώς διεξάγεται δια περιφοράς, προκειμένου οι παρατάξεις να έχουν χρόνο, για να αποστείλουν τις τοποθετήσεις και την ψήφο τους.

Στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, Αθηνά Αηδονά, χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2021 «ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και ισοσκελισμένο», παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, όπως αναφέρει, υπό το οποίο καταρτίστηκε.

«Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση, οι αναταράξεις σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο, σε όλους τους τομείς, μας κρατούν σε εγρήγορση ως Περιφέρεια και ως πολίτες. Ωστόσο, έχοντας, έγκαιρα στη διάθεσή μας τα απαραίτητα εργαλεία, όπως είναι ο προϋπολογισμός, θωρακίζουμε τη δημόσια υγεία και προχωράμε σε έργα και δράσεις που έχει ανάγκη η Περιφέρειά μας», αναφέρει η κ. Αηδονά και προσθέτει πως η διοίκηση της ΠΚΜ δημιουργεί τις συνθήκες για ολοκλήρωση, συνέχιση και ένταξη νέων προτάσεων και πρωτοβουλιών για την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού και σχεδιασμού, που δε σταματά εξαιτίας του κορονοϊού.

Επιπλέον, τονίζει ότι η ΠΚΜ παρακολουθεί στενά τις ανάγκες και παρεμβαίνει με πόρους που διαθέτει ουσιαστικά στην κοινωνία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Μειωμένες κατά 70% οι πιστώσεις για τα οδικά έργα

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού το σύνολο των εσόδων του οικονομικού έτους 2021 διαμορφώνεται σε 202.637.601,94 ευρώ, ενώ το σύνολο των εξόδων σε 348.978.879 ευρώ.

Το λογιστικό έλλειμμα των 146.341.277,06 ευρώ, καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο έτους 2020 που προβλέπεται να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους.

Με βάση την ανάλυση στη διάθεση των εσόδων, προκύπτει ότι:

*Τα 70 εκ. ευρώ (από 60 εκ. στον Π/Υ του 2020) αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που εκτελείται με υπόλογο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Το ποσό κατά την διάρκεια του έτους συνήθως αυξάνεται δεδομένου ότι η πρόβλεψη την χρονική στιγμή που καταρτίζεται ο προϋπολογισμός υπολείπεται του πραγματικού ύψους του ΠΔΕ.

 

*Η μισθοδοσία προσωπικού ανέρχεται σε 45,5 εκ. ευρώ

*Οι μεταβιβαστικές πληρωμές, δηλαδή όσα εισπράττει η ΠΚΜ από την κεντρική κυβέρνηση για να εκτελέσει έργο που εξυπηρετεί συγκεκριμένους αποδέκτες ανέρχονται σε 27,7 εκ. ευρώ (από 28 εκ. στον Π/Υ του 2020) και αφορούν δαπάνες για το έργο της μεταφοράς μαθητών.

Ακόμη, ποσό 13 εκ. ευρώ προορίζεται για λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την καταβολή αντιμισθίας στα αιρετά όργανα και περί τα 22 εκ. ευρώ εγγράφονται για την διενέργεια συμψηφιστικών εγγραφών αποτύπωσης των κρατήσεων, σύμφωνα με τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης.

Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2021 διατίθενται περί τα 60 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση έργων, ώστε να είναι ακόμη πιο εμφανές το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Περιφέρειας στις τοπικές κοινωνίες. Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο πέρσι είχαν εγγραφεί περίπου 58 εκ. ευερώ για τον ίδιο σκοπό. Άρα παρατηρείται μια μικρή αύξηση περίπου 2 εκ. ευρώ.

Τα έργα που υπάρχουν στο Αναπτυξιακό και Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΚΜ αφορούν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες ενώ για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου προβλέπεται για το 2021 σύμφωνα με την Κ.Υ.Α., να είναι όση ήταν το 2019, δηλαδή 7 εκατ. ευρώ.

Στην εισήγησή της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε ένα τονίσει ότι το 2011 με την έναρξη του Καλλικράτη, οι αντίστοιχες πιστώσεις ανέρχονταν σε 23 εκ. ευρώ ενώ, εδώ και χρόνια, παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της ΠΚΜ, οι πιστώσεις έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 70%. «Είναι ευνόητο ότι έχει δυσκολέψει κατά πολύ το έργο μας σε έναν κρίσιμο τομέα για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ΠΚΜ», αναφέρει η κ. Αηδονά.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής