breaking news Νέο

«Αλέξανδρος», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Αλέξανδρος», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Στην Βιογραφία του Πλουτάρχου «Αλέξανδρος» (Εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Μτφρ.-Σχόλια Β. Μ. Παπαδόπουλος, Θεσσαλονίκη 1999, Β’ Έκδοση, αναν. βελτ. 2015), σκιαγραφείται θαυμάσια η ορμητική και θυελλώδης ζωή του Μακεδόνα Στρατηλάτη.

Ο Πλούταρχος (π. 46-120 μ.Χ.), συγγράφει την Βιογραφία του Αλέξανδρου έχοντας στην διάθεσή του σημαντικό αρχειακό υλικό. Το έργο του για τον Αλέξανδρο, ανήκει στην συλλογή των 50 Βιογραφιών του και εντάσσεται στους «Βίους Παραλλήλους». Είναι δε στην εποχή του ο εισηγητής του νέου λογοτεχνικού είδους της βιογραφίας.

Ο Αλέξανδρος Γ’ (356-323 π.Χ.), βιογραφούμενος από τον Πλούταρχο, αναδεικνύεται ως πρόσωπο ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές στιγμές του. Παράλληλα με την θυελλώδη πορεία του, ξεδιπλώνεται και ο ορμητικός χαρακτήρας του. Με την αριστοτεχνική γραφίδα του ο Πλούταρχος σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στρατηλάτη προβάλλοντας και τον κατακτητή και τον άνθρωπο.

Ο «Αλέξανδρος» του Πλουτάρχου, στην παρούσα θαυμάσια έκδοση, με την εξαιρετική μετάφραση, τον πλούσιο σχολιασμό, το Χρονολόγιο του Μακεδονικού Βασιλείου και τα επιπρόσθετα βιογραφικά για τον Πλούταρχο και τον Αλέξανδρο, συγκροτούν μία έξοχη βιογραφία για τον Μεγάλο Μακεδόνα, που διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής