breaking news Νέο

Το χρέος των τοπικών αρχών -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Το χρέος των τοπικών αρχών  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Όλη η χώρα και όπως φαίνεται και η ΗΜΑΘΙΑ, φλέγεται από τη πανδημία του κορωνοϊού. Η επιστημονική κοινότητα αλλά και η ίδια η κυβέρνηση μιλά για «συνθήκες πολέμου» τις οποίες βιώνει ο λαός με όσους κινδύνους – για την υγεία και ζωή του – συνεπάγεται αυτό.

Οι αναφορές, αποκλειστικά, στην ατομική ευθύνη των πολιτών δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη τραγική κατάσταση των νοσοκομείων, των συγκοινωνιών, των σχολείων, των χώρων εργασίας, των κοινωνικών δομών, τη τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση της πλειοψηφίας των πολιτών του νομού.    

Όταν μια κυβέρνηση διαπιστώνει ότι το σύστημα έχει φθάσει στα όρια του, εξυπακούεται ότι το σύστημα αυτό έχει, προ πολλού, ξεπεράσει τα όρια αυτά. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλους τους άλλους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας.

Μπροστά σ’ αυτή τη τραγική κατάσταση, η τοπική διοίκηση, και της Ημαθίας (δήμοι , Π.Ε), έχουν διττή ευθύνη :

Την ευθύνη διαχείρισης των τομέων που του έχουν – νομοθετικά - ανατεθεί.

Την ευθύνη εκπροσώπησης των χιλιάδων δημοτών απέναντι στη κεντρική εξουσία, τη κυβέρνηση. 

Οι δήμοι, η Περιφερειακή Ενότητα δεν επιτρέπεται να παραμένουν θεατές των κυβερνητικών μέτρων.

Χρειάζεται να αναλάβουν δράσεις και να «πιέσουν» την  κυβέρνηση για τα επιβαλλόμενα άμεσα μέτρα προστασίας του λαού και των συμφερόντων του.

Την ευθύνη γι΄αυτό έχουν οι διοικήσεις δήμων και Π.Ε.

Από αυτή την άποψη τα Δημοτικά Συμβούλια,  επιβάλλεται να είναι διαρκώς ενήμερα και να διατυπώνουν την άποψη τους για τα επιβαλλόμενα μέτρα είτε αφορούν αρμοδιότητες των δήμων είτε αφορούν απαιτήσεις των δήμων έναντι της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα χρειάζεται και από μέρους τους προς τους πολίτες υπεύθυνη ενημέρωση :

-Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ημαθία – Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το κράτος και τους δήμους για την αντιμετώπιση της.

- Για την κατάσταση στις δομές δημόσιας υγείας της Ημαθίας, στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στις κοινωνικές δομές καθώς για τις δικές τους παρεμβάσεις.

-Για τις δράσεις των δήμων στους τομείς ευθύνης του (εργαζόμενοι των δήμων, καθαριότητα, διαχείριση του προβλήματος στα σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, άλλες κοινωνικές δομές). Επίσης τα ζητήματα ελάφρυνσης - απαλλαγής των δημοτών (ανέργων, ημιαπασχολούμενων ή με αναστολή σύμβασης, μικρών επαγγελματιών) από τα δημοτικά τέλη.

Για τα αιτήματα των δήμων προς τη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στην Ημαθία (νοσοκομεία, διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ, αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων, δραματική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, κατάσταση στους χώρους δουλειάς κ.λ.π.).

Στις συνθήκες αυτής οι πολίτες έχουν απαιτήσεις όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τους τοπικούς τους άρχοντες. Για όσα μπορούσαν να κάνουν και δεν έκαναν!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής